Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010Βράβευση Εύρεσης Έργου.


Σας δείχνω την βράβευση του Χειρουργού από τον δημοσιογράφο Θανάση Γεωργούλα, ο οποίος με βραβεύει εκ μέρους ολόκληρου του νομού Φλώρινας. Για λόγους οικονομίας χώρου με βραβεύει μόνο ο Θανάσης και όχι οι 55.000 πολίτες του νομού . Ο λόγος της βράβευσης; 55.000 + ένας (ο Γεωργούλας) αναρωτιόντουσαν επί δυο μήνες που βρίσκονται κάποια από τα έργα που αναγράφονται στο βιβλίο Απολογισμού Έργου που εξέδωσε η νομαρχία για τα χωριά Πολυπόταμος, Κρατερό, Δροσοπηγή και όχι μόνο. Όλοι έψαχναν μάταια να βρουν τα έργα, μέχρι που ήρθε ο Χειρουργός να δώσει την λυτρωτική απάντηση. Τα έργα βρέθηκαν από τον Χειρουργό: Είναι μόνο στο βιβλίο!Αν δεν σηκωθείς από τον καναπέ, άλλαξε τουλάχιστον κανάλι.

Τα τελευταία χρόνια καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής της πατρίδας μας από τα δυο μεγάλα κόμματα και δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Μονάχα βρίζουμε (αν βέβαια δεν συμμετέχουμε στο φαγοπότι).
Έχουμε καθίσει στον καναπέ της απραξίας, της αποβλάκωσης και της τηλεθέασης και ανεχόμαστε τα θλιβερά ψέματα – καθρέφτη της θλιβερής κοινωνίας έτσι όπως τη έχουμε καταντήσει. Μα κανένας δεν σηκώνεται να κάνει κάτι, μόνο ωρυόμαστε γιατί δεν κάνουν κάτι οι άλλοι ή γιατί τα κάνουν όλα λάθος.
Και όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουμε, ψηφίζουμε πάλι αυτούς που κατηγορούμε. Μερικοί από εμάς τους ψηφίζαμε τα προηγούμενα χρόνια γιατί υπόσχονταν ότι θα βάλουν εμάς τους ίδιους ή το παιδί μας στο δημόσιο. Τώρα κανείς δεν τολμά να υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Άρα εκλείπει ένας τέτοιος λόγος. Εσύ έχεις κάποιον άλλον λόγο τώρα;
Υπάρχει λόγος να τους ψηφίσουμε και αυτήν την φορά στις περιφερειακές εκλογές όταν μιλάμε για εκλογή αντιπροσώπων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;
Υπάρχει λόγος να τους ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές όταν μέρα με την μέρα μαραζώνουνε την χώρα μας και την καταστρέφουν προμελετημένα;
Υπάρχει λόγος να ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές ΠΑΣΟΚ όταν ενώ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη από άλλες χώρες, ο Παπανδρέου έσπειρε τον πανικό στις αγορές, με αποτέλεσμα μια κρίση χρέους μικρότερη από άλλων χωρών να κοντεύει να διαλύσει μια χώρα; Όλα όμως έγιναν για τον εξής λόγο: Τα 110 δις ευρώ που δανειστήκαμε έγιναν με όρους υπέρ του δανειστή (με υποθήκευση κρατικής περιουσίας και βασισμένα στο Αγγλικό Δίκαιο) και ουσιαστικά αντικατέστησαν 110 δις ευρώ που είχαμε δανειστεί με όρους ευνοϊκούς για τον δανειζόμενο βασισμένους στο ελληνικό Δίκαιο. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι τώρα, αποκτήσανε οι δανειστές το δικαίωμα να βάλουν χέρι ακόμα και στην Ακρόπολη, άσχετα που δεν θα το κάνουν για να μην επαναστατήσει ο κόσμος. Όμως τους δώσαμε το δικαίωμα και αυτό μας ντροπιάζει αφάνταστα…
Κάποιος ίσως να σκεφτεί ότι ο Παπανδρέου τα έκανε όλα αυτά ώστε να δημιουργήσει μια κρίση στην χώρα ώστε να αναγκαστούν οι Έλληνες να παραχωρήσουν μισθούς, συντάξεις και κεκτημένα δικαιώματα. Από την στιγμή όμως που υποθηκεύτηκε περιουσία της πατρίδας μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποδεικνύεται ξεκάθαρα το μελλοντικό σχέδιο: Θα παραχωρηθούν έναντι ευτελούς αξίας περιουσιακά στοιχεία και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (και πετρελαιοπηγές που την ύπαρξή τους αρχίζουν και παραδέχονται επίσημα χείλη).
Υπάρχει λόγος να ψηφίσουμε στις περιφερειακές εκλογές Νέα Δημοκρατία όταν ο υποψήφιος για την περιφέρεια κ Δακής ελπίζει να κάνει την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας Κορνουάλη; Η Κορνουάλη, περιοχή στην Αγγλία που αξιοποίησε τα παλιά της υπόγεια ορυχεία του 18ου και 19ου αιώνα, έχει ανάπτυξη 75% του μέσου όρου της Ευρώπης ενώ η Δ. Μακεδονία έχει 76% του μέσου όρου. Δηλαδή μας υπόσχεται να μας ρίξει κι άλλο!. Ότι ακριβώς έκανε το κόμμα του τα προηγούμενα χρόνια, ότι ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση τώρα!
Τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ΟΣΕ χρωστάει 10 δις ευρώ. Αυτό είναι ψευδές. Από τα 10, δις, τα 9 αφορούν ποσά που προβλέπονται ρητά από την ελληνική νομοθεσία των τελευταίων 40 χρόνων ως οφειλές του κράτους προς το σιδηρόδρομο με βάση το Ν.Δ. 1300/1972 και το Ν. 2671/1998. Αυτό όμως το πληρώνει η Δ. Μακεδονία με την παύση της σιδηροδρομικής επικοινωνίας της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο συνδυασμός έχει επανειλημμένα προτείνει την ενίσχυση του σιδηρόδρομου ως το αντίδοτο στην απαξίωσή του με επέκταση των γραμμών του από Κοζάνη προς Καλαμπάκα και Αθήνα ώστε να μικρύνει η διαδρομή προς την κεντρική και νότια Ελλάδα, σύνδεση με Καστοριά και Αλβανία και επαναλειτουργία της γραμμής Φλώρινα - Μοναστήρι. Η εμπορευματική κίνηση από και προς τις γειτονικές χώρες είναι αυτή που θα δώσει κερδοφορία και πνοή στον σιδηρόδρομο στην περιοχή μας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη ο σιδηρόδρομος επεκτείνεται. Εδώ συρρικνώνεται, μόνο και μόνο για να πωληθεί. Και αφού πωληθεί, τότε θα αρχίσουν οι επεκτάσεις.
Βέβαια, κάποιοι δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν αν αυτό από μόνο του είναι κριτήριο για κάποιον να ψηφίσει ένα μικρό κόμμα. Όχι, σαφώς και δεν είναι αρκετό. Η ψήφος προς τα μικρότερα κόμματα δεν πρέπει να είναι μόνο ψήφος αντίδρασης.
Ο συνδυασμός Εναλλακτική Δράση έχει σημαντικές προτάσεις για τον τόπο μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του συνδυασμού, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το ενεργειακό μέλλον της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο. Το σχέδιο αφορά στην δημιουργία εργοστασίου κατασκευής ηλιακών πάνελ και τμημάτων ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της ΔΕΗ που θα προμηθεύουν με πάνελ το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Ευρώπης που σχεδιάζει η ΔΕΗ στους χώρους των παλαιών ορυχείων. Πρόκειται για έργο που θα δώσει 3.500 θέσεις εργασίας και είναι δοκιμασμένη συνταγή σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης που εισήλθαν στην μεταλιγνιτική και μεταλιθανθρακική περίοδο. Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί και μελετάται σοβαρά από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας.
Όλα τα μέλη του συνδυασμού (ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός, Οικολόγοι και λοιποί ανεξάρτητοι) έχουν κατά καιρούς μιλήσει για την ανάγκη να απαιτηθεί από την ΔΕΗ να πληρώνει περισσότερο φόρο υπέρ ΟΤΑ. Όταν όλες οι επιχειρήσεις ακόμα και της πράσινης ενέργειας πληρώνουν 2%, η ΔΕΗ πληρώνει 0,4%! Η ΔΕΗ πλέον δεν είναι δημόσια επιχείρηση, γιατί θα πρέπει να επιδοτείται ο λιγνίτης και όχι η πράσινη ενέργεια;
Ως ενεργός πολίτης, σου ζητώ να πάρεις την τύχη της περιοχής σου στα χέρια σου.
Ως ενεργός πολίτης, σου ζητώ την ψήφο σου στις περιφερειακές εκλογές.
Μοναδική μου φιλοδοξία είναι να βοηθήσω ώστε να γίνει ο τόπος μας καλύτερος. Όχι, ματαιόδοξος δεν είμαι, αλλιώς θα έμπαινα σε κάποιο μεγάλο κόμμα που θα σήμαινε και πολλές ψήφους, αυτοεπιβεβαίωση και πολλά χτυπήματα στην πλάτη. Εξάλλου, σε αυτήν την κίνηση, ωφελιμισμός και ατομισμός δεν χωράει.
Την πίστη μου σε αυτό που κάνω την περιγράφει με μια φράση ο Γιάννης Ρίτσος: «Εδώ δεν είναι να 'μαι εγώ πάνω από εσένα ή εσύ πάνω από εμένα. Εδώ είναι να 'ναι ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: