Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Τα φοβικά σύνδρομα της Παιδείας μας.

"Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να αφήσουν πίσω τα «φοβικά σύνδρομα»,
καθώς έχουν τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τη χρηματοδότηση
προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη της ποιότητας."
Αυτά τα ανεκδιήγητα είπε ο Υπ. Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Την ίδια στιγμή, το ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, έχει βάλει λουκέτο, γιατί το ίδρυμα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει, ούτε τα βασικά αναλώσιμα είδη που χρειάζονται
για τα εργαστήρια τους οι φοιτητές ενώ το κλάμα του Στυλιανίδη θα φτάσει ως το γόνατο όταν μάθει ότι συν τοις άλλοις το εν λόγω ίδρυμα δεν έχει χρήματα για να πληρώσει ούτε και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας ακόμα λειτουργούν, όταν η δεύτερη χώρα που δίνει τα λιγότερα χρήματα για την παιδεία στην Ευρώπη (η Ισπανία) δίνει λίγο παραπάνω από τα διπλάσια χρήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για κάθε αναλογούντα φοιτητή.


Ξύπνα κ. Υπουργέεε, μας πιάσανε!

Σύμφωνα με καταγγελία του Υπ. Παιδείας κ. Στυλιανίδη, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερωτήσεων για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ο Αλέκος Αλαβανος και ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2002 καλούσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά μετά, βλέποντας την αντίδραση του κόσμου, άλλαξε στάση... Μάλιστα, ο Ευριπίδης Στυλιανιδης, είπε ότι αφαιρέθηκαν οι σχετικές αναφορές από την ιστοσελίδα του κόμματος και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη από τους οπαδούς του κόμματός του που διαδηλώνουν στους δρόμους.
Είναι προφανές ότι ο κύριος υπουργός κοιμάται! Αυτή η πρόταση του κ. Αλαβάνου είναι ακόμα πιο αληθινή! Και μάλιστα, το κόμμα του που πρωτοστατεί στις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας μας, είχε ψηφίσει στην Ευρωβουλή υπέρ των ακραίων νεοφιλελεύθερων θέσεων για ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Η ψήφιση υπέρ της ιδιωτικοποίησης της παιδείας από τον ευρωβουλευτή τότε Αλέκο Αλαβάνο φαίνεται και στην ιστοσελίδα των πρακτικών του Ευρωκοινοβουλίου!
Τώρα το θυμήθηκε ο κ. υπουργός αυτό ή απλά τώρα ξύπνησε;


Ένας μαύρος πρόεδρος από τον οποίο περιμένουμε να δούμε μια άσπρη μέρα…

Όλη η ανθρωπότητα πανηγύριζε την εκλογή του Ομπάμα ως προέδρου της Αμερικής.
Ελπίζουμε στην αλλαγή. Ίσως να την φέρει ίσως όχι. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξακολουθήσει να υπηρετεί τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και η μόνη αλλαγή που θα δούμε είναι να μας βομβαρδίζει ένας μαύρος αντί ενός λευκού. Δεν αναρωτιέμαι αν θα είναι καλύτερος του Μπους, φαντάζομαι ότι κανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν έχει αναρωτηθεί περί αυτού. Θα είναι άραγε έστω και μόνο 10% από αυτό που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα;Αυτή η χώρα με ανεβάζει!

Μου ανεβάζει κυρίως την πίεση, την απελπισία και την ανασφάλεια.
Όταν τα τραπεζικά επιτόκια πέφτουν πανευρωπαϊκά, στην Ελλάδα ανεβαίνουν!
Και ενώ το πετρέλαιο έχει πέσει στα 57 δολάρια το βαρέλι, η ΔΕΗ επιβάλλει ρήτρα καυσίμου ζητώντας αύξηση στα τιμολόγια 5%! Και ενώ γίνονται όλ’ αυτά, εγκρίθηκε στους βουλευτές μας και άλλη αύξηση! Εγώ πότε θα δω αύξηση στην τσέπη μου και μείωση στην πίεσή μου; Όλο το αντίθετο γίνεται…


Ανεβάστε με κι άλλο!

Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους τραπεζίτες να πάρουν την απίστευτη επιχορήγηση την οποία αρνούνται γιατί θέλουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την πάρτη τους, και ενώ η (κάθε) κυβέρνηση χαρίζει απίστευτα ποσά στην εκκλησία είτε παράνομα είτε νομιμότατα, οι πυρόπληκτοι του θλιβερού εκείνου καλοκαιριού βγήκαν ξανά στους δρόμους ανά χιλιάδες, για να διεκδικήσουν αυτά τα οποία προεκλογικά τους είχε υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία.Τα στραβά αγγούρια, ποιος τ’ αγοράζει;

Δεν είναι ανέκδοτο, μήτε Πρωταπριλιά! Μια ιστορική απόφαση από την ευρωπαϊκή επιτροπή! H Κομισιόν δεν θέλει φρούτα και λαχανικά ομοιόμορφα... Σίγουρα μια ιστορική στιγμή στην ευρωπαϊκή μαναβική, αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως ανατέλλει, όπως είπε και η Επίτροπος Γεωργίας κυρία Μαριάν Φίσερ Μπελ, «μια νέα εποχή για τα στραβά αγγούρια και τα χοντρά καρότα».
Χρόνια τώρα, στην Ευρώπη τα αγγούρια είναι ίσια(!), τα καρότα λεπτά και γενικώς τα φρούτα και λαχανικά υπόκεινται σε περιορισμούς μεγέθους και σχήματος, για τη διευκόλυνση, της συσκευασίας, μεταφοράς και εμπορίας τους και ό,τι δεν έχει τη δέουσα μορφή απλώς δεν πωλείται(!). Σε πολύμηνη διαμονή του Χειρούργου στην Δανία, επιβεβαιώθηκε αυτό με αρκετά αστείο τρόπο. Όμως οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν τα ζαρζαβατικά και, κυρίως οι νόμοι. Έτσι, ήρθε το μυαλό στο κεφάλι μερικών εκεί στην επιτροπή και ανακοινώθηκε η κατάργηση από τον ερχόμενο Ιούλιο, των προδιαγραφών για το μέγεθος και το σχήμα των φρούτων και λαχανικών, επικαλούμενη την αύξηση των τιμών των τροφίμων, τη γενικότερη οικονομική κρίση, την πάταξη της γραφειοκρατίας και, εν τέλει, την κοινή λογική και τη διαπίστωση της Μπελ ότι «τέτοια θέματα δεν θα έπρεπε να ρυθμίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Βέβαια, εσείς μπορεί να νομίζετε ότι μπήκε το μυαλό στο κεφάλι τους αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς. Απλά, έγινε μια μικρή αρχή. Με λίγα λόγια, από τα 36 φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνει η απόφαση, τα δέκα, εφόσον δεν πληρούν τις καταργούμενες προδιαγραφές, θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση ότι δεν αγγίζουν τη μορφολογική τελειότητα και κανονικά θα έπρεπε να γίνουν κονσέρβα! Τα 10 ζαρζαβατικά που θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση είναι τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα μαρούλια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τα αχλάδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, τα επιτραπέζια σταφύλια και οι ντομάτες. O tempora, o mores.Είμαστε για το άσυλο;

Ε αφού παραδοσιακά επ’ ευκαιρία της 17ης Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί το άσυλο του Πανεπιστημίου μετά από τα παραδοσιακά (και πραγματικά επιθυμητά από την εκάστοτε κυβέρνηση) επεισόδια του Πολυτεχνείου, εγώ προτείνω το πρώτο άσυλο που θα καταργηθεί να είναι το βουλευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: