Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Ο σύντροφος Μπούς και οι σύντροφοι νεοφιλελεύθεροι.

Σε μια σπαρταριστή, όσο και αληθινή δήλωση προέβη ο πραγματικά χαρισματικός στι επιθέσεις του Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος της Βενεζουέλας. Σχολιάζοντας το νέο προσανατολισμό των ΗΠΑ – όπως και της Ευρώπης – για μερική κρατικοποίηση τραπεζών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, ο Τσάβες αποκάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους«σύντροφο» και «σκληροπυρηνικό αριστερό». «Ο Μπους τοποθετείται πιο αριστερά από εμένα πλέον. Ο σύντροφος Μπους ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει μετοχές ιδιωτικών τραπεζών» είπε αστειευόμενος ο Τσάβες, μιλώντας σε διανοούμενους από τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες.
Ο Τσάβες, όντας αριστερός (πραγματικός, όχι γιαλαντζί) εφαρμόζει αριστερή πολιτική εθνικοποιήσεων διαφόρων σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας του όπως πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες κλπ. Στις χώρες όπου θριαμβεύει ο (άγριος πλέον) καπιταλισμός, οι αγορές είναι πλήρως απελευθερωμένες χωρίς καμία κρατική παρέμβαση. Δηλαδή το κράτος, αφήνει τους οικονομικά ισχυρούς να κάνουν ότι θέλουν στο όνομα της απελευθερωμένης αγοράς. Το κράτος δεν συμμετέχει και δεν παρεμβαίνει καθόλου. Αν και πραγματικά απάνθρωπο, έχει μια λογική. Τώρα όμως που ζορίζονται οι τράπεζες με την κρίση που οι ίδιες προκάλεσαν από την μεγάλη λαιμαργία τους κατακλέβοντας τον κόσμο υπερχρεώνοντάς τον, έρχονται και αναιδέστατα ζητούν την κρατική παρέμβαση! Πλήρης εφαρμογή του «Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου»!



Μια μοναδική ιστορία στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας!

Πρόκειται για την απίστευτη πράξη της κυβέρνησης να αποχωρήσει από την βουλή στην συνεδρίαση της Προανακριτικής επιτροπής, η οποία μέσω της μυστικής (άρα και βολικής για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) ψηφοφορίας ήταν βέβαιο ότι θα ψήφιζε εναντίον του Ρουσόπουλου. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγει την πρώτη της ήττα η κυβέρνηση, κατέφυγε σε ένα κόλπο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται καλό. Έφυγε από τα έδρανα της βουλής, αφήνοντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει ότι θέλει! Ως τώρα, η εκάστοτε αντιπολίτευση, όταν είναι κάθετα αντίθετη σε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, αποχωρεί από την αίθουσα, αφήνοντας την κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νόμο, τον οποίο έτσι κι αλλιώς θα ψήφιζε. Τώρα συνέβη το πρωτοφανές! Η κυβέρνηση αποχώρησε από την ψηφοφορία θεωρώντας (μάλλον δικαίως) ότι θα βγει χαμένη. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση λειτούργησε ως τυπική αντιπολίτευση, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία στον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεσπαθώσει λέγοντας ότι η κυβέρνηση παρέδωσε την βουλή στην αντιπολίτευση.
Μπορούσε να κάνει αλλιώς; Στο σημείο που αφέθηκε να φτάσει η κατάσταση, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ο Πρωθυπουργός, ενήργησε ως ντόμπρος άντρας που δεν θέλει να «πουλήσει» τον φίλο του Ρουσόπουλο και αυτό είναι προς τιμήν του. Ενήργησε όμως και ως δειλός και καθόλου έξυπνος ασθενής, ο οποίος, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις των γιατρών για την μολυσμένη πληγή στο χέρι, και αφού αυτή δημιούργησε σοβαρή γάγγραινα, αυτός, από φόβο ή απερισκεψία, αρνήθηκε να κόψει το χέρι με αποτέλεσμα ολόκληρος ο οργανισμός να κινδυνεύει από «πτώση».



Μια μικρή πλην εντυπωσιακή παρατήρηση.

Όντας κοντινός παρατηρητής του γεγονότος, μπορώ να επιβεβαιώσω το αληθές της ιστορίας. Γράφω για τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας. Κάποιος συμπολίτης μας τηλεφώνησε στην υπηρεσία ζητώντας ευγενέστατα και φιλικότατα να αλλαχθεί η λάμπα από την κολώνα που φωτίζει την γειτονιά του. Η φωνή από την άλλη πλευρά της γραμμής, ευγενέστατα και φιλικότατα του απήντησε ότι θα γίνει σύντομα. Ο φίλος συνδημότης λοιπόν, όση ώρα συνομιλούσε με τον υπάλληλο της υπηρεσίας, αναρωτιόταν αν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να γίνει η δουλειά του, αφού δεν έκανε το προφανές, να πάρει δηλαδή τον αντιδήμαρχο και προϊστάμενο της υπηρεσίας και να του ζητήσει την επιθυμητή αλλαγή της λάμπας. Πως είναι δυνατόν να γίνει η δουλειά μου, αναρωτήθηκε, αν δεν ενημερώσω τον προϊστάμενό τους ώστε να τους διατάξει για να πάνε; Και όμως! Χωρίς καμία μεσολάβηση ανάμεσα στον πολίτη και τους υπαλλήλους (και αυτό είναι προς τιμήν των υπαλλήλων), η αλλαγή έγινε σε δύο μόλις εργάσιμές ημέρες!


Ο Χειρούργος στον τάφο και ο απειλών στην φυλακή;

Εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργηθεί ένας αχταρμάς, ένα χυλός καλύτερα θα έλεγα, ο οποίος μοιάζει σαν μια συνταγή βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία. Η συνταγή λοιπόν περιέχει ολίγον από μήνυση, μια σκελίδα τσαμπουκά, αντί για μαυροπίπερο ολίγη από «απαγορευμένους καρπούς και άνθη» για να είναι και λίγο πικάντικη, και βέβαια, μπόλικη δόση από εξύβριση και απειλές κατά ζωής.
Ο Χειρούργος εδώ και λίγο καιρό έχει φτάσει κοντά σε πιθανότατη υπόθεση διαφθοράς και έχει δεχτεί γι’ αυτό επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του τόσο κατά πρόσωπο όσο και τηλεφωνικά. Το ηθικό ανάστημα του Χειρουργού όμως, δεν του επιτρέπει να κιοτέψει στα δύσκολα. Κάποιες φορές, αξίζει να ζούμε για τα πιστεύω μας κι ας είναι η φωτιά τους να μας κάψει. Κάποιες φορές, φτάνουμε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα πουλήσουμε την ψυχή μας καταπίνοντας την αξιοπρέπεια μας υποκύπτοντας συμβιβαζόμενοι ή αν τελικά θα υψώσουμε ανάστημα αγνοώντας τις όποιες απειλές και μπούμε στο καμίνι της φωτιάς. Όντας λοιπόν ακόμα νέος και αφού νιώθω ζωντανός και πάνω απ’ όλα ήρεμος, περνάω το κατώφλι. Venceremos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: