Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008


Θα κλάψουν μανούλες...

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας για όσους δεν το θυμούνται, αλλά και από τους αξιότερους επιτρόπους για το περιβάλλον που έχουν περάσει ποτέ από την ευρωπαϊκή επιτροπή, κατέκρινε αλλά και προειδοποίησε την κυβέρνηση γιατί δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο προετοιμασίας για τις αναμενόμενες καλοκαιρινές πυρκαγιές. Το ίδιο κάνουν βέβαια και οι πυροσβέστες, αγωνιούν γι’ αυτά που μας έρχονται.

Δεν είναι τόσο τραγικό να θρηνείς τους νεκρούς που είχε η χώρα μας, όσο τραγικό είναι να θρηνείς για τους νεκρούς που θα έχει σύντομα η χώρα μας…


Άλλη μια νίκη!

Το κίνημα των πολιτών θριάμβευσε και πάλι! Η επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 για τον χαρακτηρισμό των δασών, παγώνει για 10 χρόνια. Η αντίδραση των πολιτών που νοιάζονται για το περιβάλλον που ζούμε όλοι μας, ήταν τόσο έντονη αλλά και τόσο οργανωμένη, που ανάγκασε τις εχθρικές προς το περιβάλλον δυνάμεις να οπισθοχωρήσουν. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι ο χρόνος βαίνει υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ μας δηλαδή.

Σε μια χώρα που τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, κάποιοι πολίτες κάνουν το αυτονόητο. Διεκδικούν με υπερηφάνεια και αποτελεσματικότητα αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας.


Η στήλη «Στο Χειρουργείο», για άλλη μια φορά, μήνες μπροστά! Στο Περισκόπιο της 1ης Δεκεμβρίου του 2007, η στήλη ως «Ατάκα κι επί τόπου» τότε, είχε αναφερθεί στην διάλυση του ΕΦΕΤ. Ξαναθυμίζω τα γραφόμενα:

«Ο ένας χτίζει, ο άλλος γκρεμίζει.

Τρία αξιόλογα έργα μπορώ να θυμηθώ που έκανε το ΠΑΣΟΚ στα τόσα χρόνια διακυβέρνησης του, τα οποία πραγματικά είναι για το καλό του πολίτη αυτής της χώρας. Τον ΕΦΕΤ, μια υπηρεσία για την προστασία των πολιτών από επικίνδυνα τρόφιμα, την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τα ΚΕΠ. Ε λοιπόν, ο ΕΦΕΤ πάει για διάλυση, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που έντονα εναντιώθηκε στην προσπάθεια τοποθέτησης καμερών στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, περιφρονήθηκε ευθέως και ουσιαστικά καταργήθηκε παρόλη την δύναμη εξουσίας που της είχε δοθεί για να επιβάλει τις αποφάσεις της. Απομένουν ζωντανά μόνο τα ΚΕΠ. Λέτε;»

Τις συνέπειες της διάλυσης του ΕΦΕΤ τις πληρώνουμε τώρα…


«Δεν έχω πρόβλημα να φάω πολύ ηλιέλαιο»,

είπε ο ανεκδιήγητος υπουργός ανάπτυξης κ. Φώλιας. Μετά από λίγες ώρες δόθηκε εντολή για να αποσύρουν (εθελοντικά στην ουσία), οι επιχειρήσεις το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.

Ίσως για να μην αναγκαστεί να φάει από αυτό μπροστά στους δημοσιογράφους!

Με εντυπωσιάζει το «πολύ» που είπε. Δηλαδή έχει πρόβλημα να φάει λίγο;

Απ’ ότι φαίνεται, το γουστάρει το «λάδωμα» ο μάγκας…

Το πραγματικά ντροπιαστικό είναι ότι η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες χώρες κατάφεραν να εντοπίσουν και αποσύρουν ΟΛΟ το επικίνδυνο ηλιέλαιο μέσα σε 3-5 ημέρες. Εμείς, ένα μήνα, ακόμα το παλεύουμε. Και θα συνεχίσουμε για ολόκληρη την χρονιά σύμφωνα με δημοσιεύματα. Αυτό θα πει επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ούτε Duracell μπαταρίες να φορούσαμε.Πώς να κλέψετε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Απλούστατο. Βάζετε τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο! Μετά, όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Εδώ και μερικά χρόνια, τα ιδιωτικά σχολεία έχουν πάρει την άδεια να συμμετέχουν στις εξετάσεις ως εξεταστικά κέντρα. Οι μαθητές των ιδιωτικών λυκείων δηλαδή, ενώ παλαιότερα έδιναν εξετάσεις «διασκορπισμένοι» σε δημόσια σχολεία που λειτουργούσαν ως εξεταστικά κέντρα, τώρα μπορούν να δίνουν εξετάσεις μέσα στο σχολείο τους. Εκεί, ανεμπόδιστα, μπορούν να αντιγράφουν από τους συμμαθητές τους, από σκονάκια ή και από βιβλία, αφού οι καθηγητές τους, που τους πληρώνει το σχολείο τους, ως επιτηρητές δεν τους συμφέρει καθόλου να εμποδίσουν την αντιγραφή από τους ουσιαστικούς εργοδότες τους, τους μαθητές τους δηλαδή. Επιπλέον, δεν τους συμφέρει καθόλου να μιλήσουν για αυτά που γίνονται στις εξετάσεις, όχι μόνο γιατί θα χάσουν την δουλεία τους όσοι δουλεύουν ακόμα εκεί, αλλά και γιατί κάποιοι από αυτούς τους επιτηρητές, έχοντας αφήσει τους μαθητές να αντιγράψουν (γι’ αυτό και δεν έχασαν την δουλειά τους), έχουν διαπράξει σοβαρότατο έγκλημα. Προς υπενθύμιση, αναφέρω τις καθηγήτριες οι οποίες έχοντας υπακούσει σε εντολές από την προϊσταμένη τους, έβαλαν ψηλότερη βαθμολογία στα υποδειχθέντα άτομα, και όταν αργότερα μετανιώνοντας το καταγγείλανε στις αρχές, άρχισε μια δικαστική περιπέτεια κυρίως γι’ αυτές, λες και έπρεπε να τιμωρηθούν που μιλήσανε!

Βέβαια, στην περίπτωση που μέσα μπουν καθηγητές του δημοσίου ως επιτηρητές, τίποτα δεν εμποδίζει τα ιδιωτικά σχολεία να τους πληρώσουν ένα αξιόλογο ποσό. Εξάλλου, τα κέρδη των ιδιωτικών σχολείων είναι πολύ μεγάλα για να αφήνουν κάποια πράγματα στην τύχη τους.

Και βέβαια, στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, κανένας από τους μαθητές ή τους γονείς δεν θα διαρρεύσει κάτι που να εκθέτει το διαβλητό των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία – εξεταστικά κέντρα. Ως ωφελούμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αυτό.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να γίνει, μια και χρειάζεται την συμμετοχή και συνενοχή πολλών ατόμων. Ούτε όμως και τόσο δύσκολο είναι.

Σε όλο αυτό το απογοητευτικό σκηνικό, έρχονται να συνεισφέρουν και τα νέα από τις φετινές εξετάσεις. Από τις δέκα παρά τέταρτο το πρωί μπόρεσε ο γράφων να δει τα θέματα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας (www.ypepth.gr). Αυτό, αν συνδυαστεί με την κοροϊδία των μηχανημάτων που διακόπτουν την λειτουργία των κινητών μέσα στην αίθουσα τα οποία μοίρασε το υπουργείο παιδείας (500 για όλη την Ελλάδα), όπως επίσης και με το γεγονός ότι οι εξετάσεις ξεκινούν στις 9:00 και οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να εξέλθουν της τάξεως στις 10:30, τότε μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να αντιγράψεις σε έναν θεσμό, τον οποίο όταν έδωσε ο γράφων εξετάσεις, θεωρείτο ο πιο σοβαρός θεσμός στην χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: