Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η αλήθεια για την προσφορά της Πειραιώς να εξαγοράσει την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Βλέπω μια μέρα στην τηλεόραση πανηγύρια για την πρόταση του Σάλλα (της Πειραιώς) για εξαγορά των τραπεζών της Αγροτικής και του Ταχ. Ταμιευτηρίου, αντί του ποσού των 700 εκατ ευρώ.
Κάποια πράγματα μου έκαναν εντύπωση:
1) 700εκατ ευρώ για το 77% της Αγροτικής και το 34% του Ταχ. Ταμιευτηρίου.
2) Τα ΜΜΕ μιλούσαν ότι όποιος αγοράσει την Αγροτική φορτώνεται και προβληματικές εταιρείες όπως η «Δωδώνη».
3) Το ευρώ ανέβηκε έναντι του δολαρίου.
Ας κοιτάξουμε τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά, θέτοντας καταρχήν μερικά ερωτήματα:
Ερώτηση 1: Μπορεί κάποιος να αγοράσει με 700 εκατ. ευρώ το 77% και το 34% δυο μεγάλων τραπεζών; Απάντηση: Με αυτά τα χρήματα, κανονικά μόνο τα έπιπλα μπορεί να αγοράσει. Η Αγροτική έχει προβλήματα είναι η αλήθεια. Το κράτος έχει αποτιμήσει την Αγροτική στο 1,3δισ ευρώ, ενώ το Ταχ. Ταμιευτήριο 430 εκατ ευρώ, σε μια αποτίμηση που έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ερωτηματικά. Άρα με απλούς αριθμούς, η Πειραιώς θέλει να αγοράσει κάτι που αξίζει 1700 εκατ ευρώ με μόνο 700 εκατ. ευρώ. Και κάτι που δεν είναι γνωστό: Η Αγροτική έχει “λυγίσει” λόγω των πολλών ρουσφετολογικών δανείων που έχει δώσει τις τελευταίες δεκαετίες, και που δεν τα διεκδικεί. Αν επιτέλους τα διεκδικήσει, θα δούμε μια Αγροτική ΠΑΜΠΛΟΥΤΗ. Θα αναρωτηθείτε γιατί τότε συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ Και ΛΑΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει στις τράπεζες 115 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 97 στην Αγροτική, ενώ η ΝΔ χρωστά 120 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 105 στην Αγροτική. Αν πωληθεί η Αγροτική σε τέτοια τιμή, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι θα σβηστούν τα χρέη. Για το ΛΑΟΣ δεν ξέρω αν χρωστάει, ξέρω όμως ότι είναι το καλό σκυλάκι του ΠΑΣΟΚ.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την άλλη είναι από τις υγιέστερες τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Η διαφορά μεταξύ καταθέσεων (34 δις ευρώ) και χορηγήσεων (30 δις ευρώ) είναι 4 δισ ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι αν το Τ.Τ. χαρίσει όλα τα δάνεια που έχει δώσει, θα του έχουν μείνει ακόμα 4 δις ευρώ, όταν οι περισσότερες τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο θα τινάζονταν στον αέρα. Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό: Η τράπεζα Πειραιώς, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, έχει πάρει δάνειο περίπου 350 εκατ από το Ταχ. Ταμιευτήριο! Έρχεται δηλαδή ο δανειζόμενος να αγοράσει τον δανειστή με τα δανεικά λεφτά!
Ερώτηση 2: Η Δωδώνη είναι προβληματική εταιρεία; Απάντηση: Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Η Δωδώνη είναι από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας! Να σημειωθεί ότι η αξία της Δωδώνης (μετοχικό κεφάλαιο και αποθεματικά ) ανέρχεται στα 27 εκατ ευρώ, εκ των οποίων το 67% (18 εκατ ευρώ) ανήκει στην Αγροτική. Απλά, κάποιοι δημοσιογράφοι, εκτελώντας εντολές, προσπάθησαν να περάσουν αυτήν την άποψη ότι η Πειραιώς μας κάνει χάρη που φορτώνεται και την Δωδώνη, ώστε να μη φανεί η προσπάθεια ενός εγκληματικού ξεπουλήματος.
Ερώτηση 3: Το ευρώ ανέβηκε έναντι του δολαρίου από αυτήν την πρόταση; Μεγαλύτερη παπαριά δεν έχει ξεστομίσει ο Χατζηνικολάου. Όταν πρωτοάκουσα την βλακεία που είπε ο Χατζηνικολάου εξοργίστηκα και το θεώρησα ως απόδειξη ότι εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του Σάλλα. Τώρα γελάω και χαίρομαι που άκουσα τέτοια παπαριά. Με τέτοιες μπαρούφες αποδυναμώνονται οι στόχοι τους, αφού κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά.
Εν κατακλείδι: Η όλη ιστορία ξεκίνησε ώστε να δημιουργηθεί ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας στην αγορά για την Πειραιώς, ώστε να μην φουντάρει με τα επερχόμενα νέα των αποτελεσμάτων των περίφημων “Crash test”, που θα έδειχναν λίγες ημέρες μετά ότι η Πειραιώς τα πέρασε με οριακή επιτυχία, εμφανίζοντας λίγο καλύτερα αποτελέσματα από την Αγροτική που απέτυχε να περάσει τα τεστ. Από αυτήν την ιστορία, οι μετοχές της Πειραιώς ανέβηκαν δραματικά, ενώ μπήκε και ρευστό χρήμα από καταθέτες που ένιωσαν περισσότερο ασφαλείς να τοποθετήσουν τις καταθέσεις τους εκεί. Να πως γίνονται οι μπίζνες!



«Δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε μίζα»!

Ε, αυτό δεν φανταζόμουν ότι θα το άκουγα έτσι επίσημα: 3 αμερικανικές εταιρείες πώλησης ιατρικών ειδών έφυγαν από την Ελλάδα με την εξής επίσημη δικαιολογία: «Φεύγουμε από την Ελλάδα γιατί η Αμερικανική επιτροπή Ανταγωνισμού μας ελέγχει αυστηρά και δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε μίζα»! Αυτό σημαίνει και κάτι άλλο: Ότι οι ευρωπαϊκές δίνουν ακόμα!



Η εγχείρηση απέτυχε, ο ασθενής απέθανε…


Ο δαίμων του τυπογραφείου χτύπησε για τα καλά, και άφησε τον ασθενή τέζα μες στο Χειρουργείο… στο προηγούμενο Περισκόπιο, δεν μπήκαν τα λόγια του Πάγκαλου με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε γιατί δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην βράβευση του Χειρουργού. Ευτυχώς όμως όλα διορθώνονται. Πάμε ξανά λοιπόν:

Βράβευση λιτότητας

7η Βράβευση. Ο Χειρουργός αυτή τη φορά, βραβεύεται (ή μάλλον θα βραβευόταν) από τον Θεόδωρο Πάγκαλο για την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων “Ζωνάρι” και “Ένα πιάτο φαΐ για όλους”, όπου καλείται ο Έλληνας Ενεργός Πολίτης να αποδείξει την αγάπη του για την πατρίδα. Για τεχνικούς όμως λόγους που θα καταλάβετε παρακάτω, ο κ. Πάγκαλος δεν παρευρέθηκε για να παραδώσει το βραβείο στον Χειρουργό. Όμως το γεγονός της απουσίας του κ. Πάγκαλου δεν αποδυναμώνει την αξία του βραβευθέντα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζουν ότι θα μας ...εξαφανίσουν για επιβιώσουν ολομόναχοι, οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ για παραγωγή τροφής.
Πετρέλαιο-βενζίνη αυξήθηκαν 50% μέσα σε ένα χρόνο… Στα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο και λιμούς θέλει ο ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΟΠΕΚ...
ΤΡΕΜΟΥΝ ΚΑΙ οι γερμαναραίοι για το ΤΕΛΟΣ τού πετρελαίου από ΦΕΤΟΣ!...
ΤΙ θα τρώμε μόλις φτάσει το λίτρο στα 3-4 ευρώ;
http://www.youtube.com/watch?v=i_N7yPsK49c

Έκθεση των δολαριανών στρατηγών (Γκάρντιαν, 11-4-2010*) ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ότι με 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετήσια κατανάλωση για 7 δισεκατομμύρια καταναλωτές, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντληθούν ούτε τα μισά από τα υπάρχοντα κοιτάσματα (αφού όσο λιγοστεύει το πετρέλαιο ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ και γίνεται ΑΣΥΜΦΟΡΗ η άντλησή του σε ολοένα ΑΣΤΑΘΕΣΤΕΡΕΣ συνθήκες – το ίδιο και οι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ-ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ ψευτοεναλλακτικές ΣΥΣΚΕΥΕΣ, που φτιάχνονται με σπατάλη καυσίμων-μετάλλων…), αλλά το 2012 ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ αποθέματα καυσίμων και θα αρχίσει παγκόσμιο χάος (μιας και οι εγωμανείς δε νοιάζονται για αποκέντρωση σε ΑΥΤΑΡΚΗ χωριά).
Αφού επί αιώνες λύσσαξαν οι πολεμοκάπηλοι μονοκαλλιεργητές  Κάιν για υπερπληθυσμό αναλώσιμων μισθοφόρων-καταναλωτών, τώρα νομίζουν οι ματαιόδοξοι ότι με φοροεξόντωση, αντί για ειρηνικό έλεγχο των γεννήσεων, θα μας αραιώσουν για να απομείνουν με τα τελευταία βαρέλια πετρελαίου. Λογαριάζουν χωρίς τη γνωστή ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ να ελέγξουν τυφώνες, ήλιο, ηφαίστεια και πολλά άλλα!
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ για να συνεχίσουμε μετά την ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ των εγωμανών!
*http://www.guardian.co.uk/business/2010/apr/11/peak-oil-production-supply
http://library.tee.gr/digital/m2069/m2069_foskolos.pdf