Τρίτη 15 Ιουνίου 2010



Έχετε ακόμη απορία γιατί έγινε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν;

Αφήνω την εφημερίδα «The New York Times», να μας πει την μισή αλήθεια, και τον Χειρουργό στο τέλος την υπόλοιπη μισή.
«Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών, αξίας 1 τρισ. δολαρίων, ανακάλυψαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, γεγονός που θα δημιουργήσει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και ριζικής αλλαγής της οικονομίας της χώρας.
Τα μέχρι στιγμής άγνωστα κοιτάσματα –που περιλαμβάνουν τεράστιες φλέβες σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και σημαντικών βιομηχανικών μεταλλευμάτων όπως λιθίου– είναι τόσο μεγάλα και απαρτίζονται από τόσο μεγάλη ποικιλία υλικών αναγκαίων στη σύγχρονη βιομηχανία, που το Αφγανιστάν μπορεί να μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο. Σύμφωνα με εσωτερικό μνημόνιο του Πενταγώνου, το Αφγανιστάν «μπορεί να καταστεί η Σαουδική Αραβία του λιθίου», αναγκαία πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών για φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.
Τα κοιτάσματα και το εύρος του ορυκτού πλούτου στο Αφγανιστάν ανακάλυψε μικρή ομάδα αξιωματούχων του Πενταγώνου και Αμερικανοί γεωλόγοι, ενώ η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι ενημερώθηκε πρόσφατα για τις ανακαλύψεις».
Σχόλιο του Χειρουργού: Αυτό που δεν λένε οι Times της Νέας Υόρκης είναι ότι τα κοιτάσματα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες. Οι γεωλογική υπηρεσία του Αφγανιστάν, την εποχή της εισβολής των Σοβιετικών είχε εξαφανίσει τα στοιχεία για να μην βρουν τα ακριβή σημεία των κοιτασμάτων οι Σοβιετικοί, ενώ οι Σοβιετικοί ήδη είχαν σχεδιάσει τους δικούς τους χάρτες για τα κοιτάσματα. Από την άλλη, η αλματώδης πρόοδος της δορυφορικής τεχνολογίας έχει προχωρήσει τόσο πολύ που όσα κοιτάσματα ήταν άγνωστα, διακρίνονται εδώ και πολλά χρόνια από το διάστημα. Και τι θα γίνει τώρα; Ε, τα πράγματα θα αγριέψουν, αφού τώρα οι Ταλιμπάν έχουν έναν ακόμα λόγο για πόλεμο. Ένα είναι σίγουρο: Η πλειοψηφία των εταιρειών που θα πάρουν συμβόλαια εξόρυξης, θα είναι αμερικανικές, και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές.


Τελικά, γινήκαμε Ευρωπαίοι…

Το 2001 με το ευρώ πιστέψαμε ότι επιτέλους γινόμαστε Ευρωπαίοι, και θα ζούμε ωσάν Ευρωπαίοι.
Ας δούμε τις μετακινήσεις: Ο Έλληνας, πήγαινε παντού και πάντα με αυτοκίνητο, μέχρι και στην τουαλέτα του. Πουθενά λόγος για μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Στα σούπερ μάρκετ, στα παζάρια και τα μανάβικα, δεν ψωνίζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα με τις πεντάκιλες σακούλες, αλλά 2-3 πιπεριές, 4-5 ντομάτες, 2-3 κολοκυθάκια, ίσα ίσα για να βγάλουμε τις επόμενες ημέρες, προνοώντας ώστε να μη μας σαπίζουν στο ψυγείο.
Στα εστιατόρια, δεν παίρνουμε 10 πιάτα με σκοπό να τσιμπήσουμε λίγο απ’ όλα, αλλά μόνο τα απαραίτητα.
Στα κινητά δεν μιλάμε με τις ώρες σαν Έλληνες πλέον, αλλά σαν Γερμανοί, ενώ και οι εταιρείες κινητής δεν χρεώνουν τις ελληνικές παραφουσκωμένες τιμές, αλλά δίνουν προσφορές που πλησιάζουν τις ευρωπαϊκές τιμές που είναι σαφώς χαμηλότερες.
Κομμένα τα λούσα και οι δέκα ντουλάπες γεμάτες με ρούχα, που πολλά από αυτά δεν τα είχαμε φορέσει ούτε μια φορά. Αντιθέτως, ήρθαν και στην Ελλάδα τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα ρούχα.
Ο Έλληνας αρχίζει λίγο να μαζεύεται με φίλους στο σπίτι του ή στις πλατείες και τα πάρκα, κάτι που πέντε χρόνια πριν περιφρονούσε και θεωρούσε υποτιμητικό να πάει εκεί.
Τελικά, γινήκαμε Ευρωπαίοι, εκεί που δεν το περιμέναμε, και σε εκείνα τα πράγματα που δεν θέλαμε…


Για το Θωρηκτό Αβέρωφ.

Το αθάνατο ελληνικό πνεύμα θριαμβεύει και πάλι. Αν το καλοσκεφτούμε, ο συμβολισμός που κρύβει το πάρτυ και οι μπίζνες στο Αβέρωφ είναι ότι η Ελλάδα, στα πάρτυ και στις μπίζνες θα κυριαρχήσει και πάλι στο Αιγαίο, ενώ συνάμα θα γίνουμε ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων! Μετά το πάρτυ που έκαναν οι εφοπλιστές στο πλοίο στο οποίο σκοτώθηκαν ναύτες που δεν ήταν εφοπλιστές, ο Χειρουργός έκανε την εξής επιχειρηματική σκέψη, την οποία φαντάζομαι ότι την έκαναν και πολλοί από εσάς: Γιατί να μην κάνουμε και πάρτυ, δεξιώσεις και τραπεζώματα γάμου στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στο Αρκάδι, στο Άγιο Όρος, και τόσα άλλα εν δυνάμει επιχειρηματικά χρυσωρυχεία; Α όχι, για την Βουλή μην το σκέφτεστε να γίνει χώρος για δεξιώσεις και πάρτυ, τα μπουρδέλα δεν είναι για τέτοια πράγματα!



Βράβευση νέμα.

Μετά το μπάχαλο που προκάλεσαν οι προμηθευτές ιατρικών υλικών αλλά και η υπουργός υγείας κα. Ξενογιαννακοπούλου στην λειτουργία των νοσοκομείων, και κατόπιν διαμαρτυριών του Χειρουργού, η ίδια η υπουργός αυτοπροσώπως ανέλαβε να παραδώσει στον Χειρουργό ολοκαίνουρια είδη χειρουργείου, τα οποία με βλέπετε να κρατάω σαστισμένος. Μη γελάτε, με αυτά θα μας χειρουργούν σε λίγο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: