Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Έλα Αλέκο, τι βαθμό είπες ότι έπαιρνες στης διδασκαλία της Λογοτεχνίας;
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, ο Ύμνος εις την Βίαν και ο Ύμνος εις την Βλακείαν.


Στην καθιερωμένη ποιητική βραδιά που απολαύσαμε στην Βουλή των Ελλήνων, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δύο άκρως καλλιεργημένους πολιτικούς άνδρες του τόπου μας. Τον βραβευμένο με Νόμπελ Ποίησης κ. Αλαβάνο Αλέκο και τον φιλόλογο – κριτικό ποίησης κ. Καρατζαφέρη Γεώργιο.
Ο πρώτος, φρεσκοαποκαλυψας την ανεκδιήγητη φύση του, μίλησε για την βία που μετρά την γη στον Εθνικό Ύμνο. Ο δεύτερος, παλιά καραβάνα ως προς το ανεκδιήγητο της φύσεώς του, υπεραμύνθηκε το φιλειρηνικό του Σολωμού, λέγοντας ότι το σωστό είναι βιά και όχι βία. Στην δευτερολογία του ο πρώτος εκ των ανεκδιήγητων κατέθεσε στα πρακτικά της ποιητικής βραδιάς αποδεικτικό όπου φαινόταν καθαρά σε πολυτονικό κείμενο ότι επίμαχη λέξη είναι βία και όχι βιά. Χρησιμοποιώ τονισμό και στις δύο λέξεις προς διαχωρισμό νοημάτων.
Που είναι η αλήθεια και που η γελοιότητα; Και στους δύο! Κυρίως βέβαια στον Αλαβάνο.
Ας εξηγηθώ:
Θέλοντας να μιλήσει για το πόσο η πατρίδα μας υποθάλπει την βία, είπε ότι ακόμα και στον εθνικό μας ύμνο υπάρχουν αναφορές βίας αναφέροντας τον στίχο «Σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη». Αν συνδυάσω αυτήν την σκέψη με την αργή ομιλία του Αλέκου, χόρτο πονηρό μου μυρίζει η υπόθεση.
Αμέσως, και μάλιστα με θριαμβευτικό τόνο ο κατακτητής Καρατζαφέρης, διόρθωσε τον Αλέκο λέγοντας του ότι η σωστή λέξη είναι βιά και όχι βία. Σίγουρα δεν ήταν και ο καλύτερος μαθητής στην τάξη, και ίσως να δικαιολογείται το γεγονός αυτό από τον τονισμό της συγκεκριμένης λέξης όταν τραγουδάμε τον εθνικό μας ύμνο. Ως πολιτικός ηγέτης ενός πατριωτικού/πατριδοκάπηλου κόμματος θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα όμως.
Εκεί την αμόλησε κυριολεκτικά ο Αλέκος, καταθέτοντας στα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής ένα αντίτυπο όπου αποδεικνυόταν ότι ο Σολωμός γράφει βία και όχι βιά! Το χόρτο που έλεγα πριν…
Που βρίσκεται η αλήθεια:
Ο Αλέκος έχει δίκιο όταν μιλάει για βία και όχι βιά. Έτσι είναι το σωστό. Βιά το λέμε εμείς όταν το τραγουδάμε για να μας βγαίνει μουσικά. Το ότι λέει βία όμως δεν σημαίνει ότι εννοεί αυτό που έχει στο μυαλό του ο Αλέκος. Όμως, καλύτερα θα είναι να δούμε και την άποψη του ίδιου του Σολωμού: Στο βιβλίο που εξέδωσαν οι εκδόσεις του Φοίνικα το 2001 σε 149 αριθμημένα αντίτυπα (ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1825 στο Μεσολόγγι). Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν είναι γραμμένος σε δύο γλώσσες. Στα Ελληνικά και στα Ιταλικά. Στην απέναντι σελίδα από τα ελληνικά, υπάρχει η ιταλική μετάφραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ιταλική μετάφραση ενέκρινε με επιστολή του ο ίδιος ο Σολωμός, ο οποίος τα παλαιότερα ποιήματά του τα έγραφε στην ιταλική γλώσσα. Στην μετάφραση λοιπόν λέει "...che rapidissimo misura la terra". Rapidissimo = βιασύνη, γρηγοράδα.
Το τραγικό λάθος του Αλέκου είναι να αγνοήσει το νόημα που αποδίδαμε όλοι μας από παιδιά όταν ακούγαμε τον εθνικό ύμνο. Δηλαδή με λίγα λόγια, ο Αλέκος, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη στιγμή είχε λιγότερο μυαλό από όσο έχουν τα συνηθισμένα παιδάκια των πρώτων τάξεων του δημοτικού.



Οι δέκα λόγοι που έγινα πλούσιος εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δυστυχώς αυτό το κείμενο δεν είναι του Χειρουργού, αλλά ενός αγνώστου. Ο Χειρουργός θεωρεί ότι είναι ένα έξυπνο και χιουμοριστικό κείμενο, γι΄ αυτό και το φιλοξενεί.
"Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής κρίσης που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα.
Οι 10 λόγοι:
1. Έκοψα το τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)
2. Έκοψα το φαγητό...
απ' έξω (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)
3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)
4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)
5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubbing)
6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)
7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και η συνομιλία στο Διαδίκτυο καλή είναι.)
8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα
9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)
10. Με έκοψε η γκόμενα (λογικό)

Αναλυτικά σε €:
1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ
2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ
3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ
5. Clubbing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ
6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ
7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ
8. Ρούχα: 500 ευρώ
9. Δώρα: 500 ευρώ
10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη

Αποτέλεσμα...:
Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ και με αριθμούς 14.303 €!!!!

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:
1. Καρκίνο πνευμόνων
2. Διαιτολόγο
3. Τροχαία
4. Εφορία
5. Αλκοτέστ
6. Φλυαρία
7. Παρεξηγήσεις
8. Κινέζικες απομιμήσεις
9. Υποχρεώσεις
10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη"



Ανάσταση γιατί δεν έρχεσαι;

Έχω παρατηρήσει ότι εδώ και αρκετά χρόνια, , ζούμε την Σταύρωση καθημερινά και την Ανάσταση ποτέ δεν βλέπουμε. Τι γίνεται; Ανάααστασηηηη, που είσαι; Γιατί μας κρύβεσαι; Εεε;


Μην καίτε τον Ιούδα.

Η ύπαρξη του Ιούδα ήταν αναγκαία για να υπάρξει η Σταύρωση του Χριστού, έτσι δεν είναι; Άρα προς τι η αιώνια τιμωρία του από εμάς; Αν δεν διέπραττε την προδοσία του ο Ιούδας, δεν θα υπήρχε Σταύρωση ούτε Ανάσταση!
Αφήστε που υπάρχουν πάρα πολλοί αληθινοί Ιούδες εκεί έξω γα να καίτε τους ψεύτικους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: