Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009



ΤΕΡΝΑ τα ψέματα, ώρα για καρκίνο.

Ώρα να δούμε λίγο την περιοχή μας από ψηλά.
Με μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών παρουσιάζω ένα σχεδιάγραμμα του ενεργειακού χάρτη της περιοχής μας.
Δυστυχώς μόνο ως φωτογραφία μπορεί να μεταφερθεί, γι' αυτό και είναι τόσο μικρή. Σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ
Κάθε τετράγωνο (εκτός των ΑΗΣ) αντιπροσωπεύει μια γεωγραφική έκταση ΙΣΗ με το Αμύνταιο χωρίς το στρατόπεδο και τις εργατικές κατοικίες. Ο λόγος είναι για να παρουσιαστούν τα μεγέθη των ορυχείων που υπάρχουν γύρω μας. Όλες οι αποστάσεις είναι από το κέντρο του Αμυνταίου σε ευθεία γραμμή.
ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2005. Οι αλλαγές στα μεγέθη των ορυχείων μέσα σε τέσσερα χρόνια σαφώς δεν είναι υπέρ μας.
Ξεκινάμε από τα κοντινά μας, κατά την αντίθετη φορά του ωρολογίου,. Με το Αμύνταιο στο κέντρο, έχουμε νοτίως το ορυχείο του Φιλώτα, στα 5,8 χιλιόμετρα από το κέντρο του Αμυνταίου. Το μέγεθος του συγκριτικά με το Αμύνταιο είναι 8 φορές μεγαλύτερο. Τα σκούρα τετράγωνα είναι οι απαλλοτριωθείσες περιοχές, περίπου 4 φορές μεγαλύτερες του Αμυνταίου. Δίπλα, ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός του Αμυνταίου – Φιλώτα, στα 7,7 χλμ. Κοντύτερα και δεξιά, ο χώρος που είχε προταθεί παλαιότερα ως ορυχείο για το καινούριο εργοστάσιο, δεν αναφέρεται πουθενά πλέον για να μην αγριεύει περισσότερο τους Αμυντιώτες. Παραδίπλα, και πριν την Βεγόρα είναι ο χώρος που έχει επιλεχθεί για το καινούριο εργοστάσιο, μια ευγενική προσφορά του δήμου Φιλώτα. Πιο πάνω, μπορούμε να δούμε την λίμνη του Αμυνταίου(Πετρών). Προσέξτε το μέγεθος: 8 φορές όσο το Αμύνταιο, όσο ακριβώς είναι το ήδη υπάρχον ορυχείο του Φιλώτα. Βόρεια, το ορυχείο της Αχλάδας, στα 20 χμ, διπλάσιο του Αμυνταίου με τις φωτογραφίες του 2005. σχεδόν τριπλάσιο σήμερα. Λίγο αριστερότερα, ο ΑΗΣ Μελίτης στα 14,5 χλμ, ενώ στην ίδια ευθεία αλλά πολύ κοντύτερα το ορυχείο του Κλειδιού που σε λίγο δεν θα υπάρχει πια, ίσο σε έκταση με το Αμύνταιο, στα 7,5 χλμ. Αυτό έχει μεγαλώσει κατά πολύ από το 2005.Τέλος, λίγο πιο αριστερά, στα 10 χλμ από το κέντρο του Αμυνταίου το κλειστό αυτήν την στιγμή ορυχείο της Βεύης, διπλάσιο σε μέγεθος από το Αμύνταιο.
Και ενώ έχουμε όλα αυτά, και ενώ διαφωνούμε όλοι για το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ, δίνουμε σιωπηρά ή ηχηρά την συγκατάθεσή μας στην δημιουργία 2ης μονάδας στην Μελίτη. Ξεχνάμε ότι στην άλλοτε πλούσια σε νερό Φλώρινα, τα καλοκαίρια η ΔΕΥΑΦ καλεί τους Φλωρινιώτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού γιατί δεν τους φτάνουν οι ποσότητες.
Όλη αυτή η τέφρα από τα εργοστάσια, τα άκρως επικίνδυνα μικροσωματίδια και η εξίσου επικίνδυνη σκόνη από τα ορυχεία, προφανώς δεν μπορεί να πάει πουθενά αλλού παρά στα πνευμόνια μας. Όχι, ο παπάς της ενορίας μας δεν έχει καταφέρει - προς το παρόν τουλάχιστο - να πείσει τον Θεό να φυσάει πάντα βορειοανατολικός άνεμος. Έτσι, μπας και στραβώσει κι άλλο τους Πτολεμαϊδιώτες και τους Κοζανίτες.
Τώρα ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα όλοι μαζί. Κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: