Τρίτη 1 Απριλίου 2008


Καθαρή Δευτέρα.

Το μενού της Καθαρής Δευτέρας περιέχει φασολάδα, λαγάνα, χαλβά. Μου αρέσει η Καθαρή Δευτέρα. Μας κακομαθαίνει. Πριν και μετά από αυτήν, μακαρόνια σκέτα και ρύζι με βούτυρο.

Κάποτε η Καθαρή Δευτέρα ήταν η μέρα που άρχιζε η νηστεία. Τώρα, είναι μέρα διαλείμματος από την νηστεία.


Ελλάδα, η χώρα των διακοπών.

Κάτι δεν πάει καλά με τις διακοπές ηλεκτρισμού λόγω της απεργίας των εργαζομένων στην ΔΕΗ. Τι είναι αυτό; Την προηγούμενη οκταετία επί Σημίτη, έγιναν τεράστιες απεργίες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση απ’ όσο θυμάμαι δεν υπήρχαν. Τώρα τι άλλαξε; Τίποτα βέβαια! Απλά, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως όμηρους την κοινωνία για να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Και μάλιστα με τον πιο απλό και αποτελεσματικότερο τρόπο. Επί Σημίτη, εφαρμόστηκαν από τα ΜΜΕ οι πρώτες σοβαρές και επιτυχημένες προσπάθειες διχασμού της κοινωνίας σε πολλά επίπεδα όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η μέθοδος απλή: Συνεχής προβολή του αντίκτυπου των απεργιών στην κοινωνία και ολίγο από προβολή των αιτημάτων των απεργών, με επί τόπου ερώτηση στην διαδήλωση ενός τύπου για τους λόγους της απεργίας. Συνήθως τα ΜΜΕ σε αυτήν την περίπτωση διαλέγουν κάποιο άτομο που «δεν γράφει» καλά στην οθόνη και φωνάζει. Ένα άτομο που φωνάζει μισο-υστερικά, κανείς από τους τηλεθεατές δεν το ακούει, μόνο βλέπει την αντίδρασή του.

. Τώρα, με τις διακοπές ηλεκτροδότησης, οι μέθοδοι της κοινωνικής μηχανικής έφτασαν σε ανώτερο επίπεδο. Κάνει κάτι μια ομάδα; Την πληρώνουν όλοι. Όπως στον στρατό τα ομαδικά καψώνια. Έκανε κάποιος κάτι που δεν άρεσε στον ανώτερο; Την πλήρωναν όλοι με κάμψεις και μεταβολές επί μεταβολών. Και επειδή σε κανέναν δεν άρεσε αυτό, άρχιζαν οι επιπλήξεις σε αυτόν που με τις πράξεις του δυσαρεστούσε τον ανώτερο.

. Παρουσιάζονται σαν μισθολογικά ρετιρέ όχι μόνο όσοι από τους ΔΕΗτζήδες όντως είναι, αλλά όλοι τους. Ακόμα και οι εργάτες που κρέμονται από τα καλώδια υψηλής τάσης με κίνδυνο της ζωής τους, οι εργάτες στα ορυχεία που πεθαίνουν από καρκίνο των πνευμόνων και άλλα πνευμονικά προβλήματα πριν καν βγουν στην σύνταξη, και αυτοί που με τις εναλλασσόμενες βάρδιες καταστρέφουν το βιολογικό τους ρολόι με αποτέλεσμα να πεθαίνουν πολύ πιο νωρίς.

. Ποιος ανέβασε την τιμή της κιλοβατώρας κατά 15%; Ποιος ζήτησε αύξηση 30%; Ποιοι ευθύνονται για τα εργοστάσια που μολύνουν την περιοχή μας; Ποιοι αποφάσισαν ότι η ΔΕΗ πρέπει να αγοράζει την κιλοβατώρα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τους ηλιακούς συλλέκτες με τιμή σχεδόν διπλάσια από αυτήν που τα πουλάει στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η ΔΕΗ και να μας τα ζητάει από εμάς τους καταναλωτές για να τα δώσει στους μεγαλοεπενδυτές; Σίγουρα όχι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ…

Υ.Γ. Για να δεις πόσο αχάριστος είσαι ρε παλιοέλληνα, η κυβέρνηση προνοεί για σένα που θέλεις να κάνεις ένα παιδάκι και δεν βρίσκεις χρόνο. Βλέπει μάλιστα και τόσο μακρυπρόθεσμα που με εκπλήσσει ευχάριστα: Αντιμετωπίζει ΚΑΙ την υπογεννητικότητα ΚΑΙ την μειωμένη συνεισφορά στα ταμεία που η υπογεννητικότητα συνεπάγεται. Με τις διακοπές ηλεκτρισμού και την συσκότιση που αυτό συνεπάγεται, θα έχουμε και κάτι καλό. Σε εννέα μήνες θα έχουμε αύξηση της γεννητικότητας.


. Ασφα-ληστικό.

Σαφώς και χρειάζεται μια λύση, αλλά όχι εις βάρος του λαού, αλλά εις βάρος όσων λυμαίνονται τα ασφαλιστικά ταμεία τόσα χρόνια.

Γιατί το κράτος χαρίζει χρέη προς το ΙΚΑ σε μεγαλοεταιρείες οι οποίες παρανόμως δεν πλήρωναν τις οφειλές τους;

Γιατί τα φάρμακα που πουλάνε οι φαρμακοεταιρείες στα ταμεία είναι τόσο ακριβά; Είναι δυνατόν ένας νάρθηκας απλός για το πόδι με δυο αλουμινένια ελάσματα και λίγη γάζα να κοστίζει στα ταμεία 300 ευρώ; Όχι, ο νάρθηκας δεν έχει τουρμπίνες για να σε κάνει να πετάς, ούτε καν πλαστικές ροδίτσες. Είναι ένας απλός νάρθηκας, που θα μπορούσε ο καθένας να τον φτιάξει σπίτι του. Η τιμή του συγκεκριμένου νάρθηκα λόγω και των ποσοτήτων που αγοράζονται από τα νοσοκομεία, δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τα 3 ευρώ. Γιατί εκεί δεν παρεμβαίνει το κράτος; Πως τολμάνε κάποιοι να σκεφτούν να βάλουν χέρι σε περιουσία που ανήκει στον λαό;

Το σκεπτικό είναι να χρεοκοπήσουν τα ταμεία για να δημιουργηθεί χώρος για την ιδιωτική ασφάλιση. Σοβαρά τώρα: Ποιος ιδιώτης δεν θα κοιτάξει το συμφέρον του; Μόνο η Μητέρα Τερέζα, αλλά αυτή δεν έκανε επιχείρηση.

. Τα αμερικανικά πρότυπα που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε έχουν χρεοκοπήσει προ πολλού. Ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία αρνούνται με γελοία επιχειρήματα την περίθαλψη σε αρρώστους με αποτέλεσμα αυτοί να πεθαίνουν εντελώς άδικα… Ίσως να μη μας νοιάζει αν είναι αμερικάνοι αυτοί που πεθαίνουν τόσο άδικα, αλλά σίγουρα θα μας ένοιαζε αν ήταν μέλη της οικογένειάς μας.

. Αν όντως μας ενδιαφέρει να μπει τάξη στα ταμεία, να αρχίσουμε από τα αρχικώς αναφερθέντα: Να εκλογικευτούν οι τιμές στα φάρμακα για να σταματήσουν οι φαρμακοεταιρείες να απομυζούν τα ταμεία, και να πληρώσουν οι εταιρείες που χρωστούν τεράστια ποσά στα ταμεία. Να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά και τα πρόστιμα που τους αναλογούν. Και όχι να τους χαρίζονται μόνο και μόνο για να πάρουν και οι πολιτικοί που αποφασίζουν το χάρισμα χρεών την απαραίτητη μίζα τους. Ακόμα και να μην αλλάξει τίποτα άλλο στο σαθρό ασφαλιστικό μας σύστημα, αν αλλάξουν αυτά τα δύο, έχει λυθεί το πρόβλημα για πάρα πολλά χρόνια.

. Και κάτι για το τέλος: Έστω ότι σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως επιβληθούν άλλα 5 χρόνια εργασίας μέχρι την συνταξιοδότησή τους. Αυτομάτως, το θετικό αποτέλεσμα είναι να παραταθεί η επικείμενη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1 με 2 έτη μόνο. Αξίζει τον κόπο;


. Κίνα, μια απάνθρωπη χώρα.

Ναι έχει πολλά κακά, όπως οι εκτελέσεις κρατουμένων, η τεράστια μόλυνση στις πόλεις της, η λογοκρισία, η κατοχή του Θιβέτ, η σιχαμερή κουζίνα τους. Αυτά τα ξέρουμε.

Για τα εξάωρα εργασίας στα εργοστάσια τους (προφανώς όχι σε όλα) ξέρουμε τίποτα; Για την παροχή του 80% των εξόδων νοσηλείας και περίθαλψης στους ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ; Φαίνεται δεν πρέπει να τα ξέρουμε αυτά εμείς στην «Πολιτισμένη Δύση». Ως μπαμπούλας, εξυπηρετεί και συμφέρει η πληροφόρηση των κακών μιας χώρας που δεν είναι εντελώς «δυτική».

Για την φύτεψη ολόκληρων δασών για την αντιμετώπιση της μόλυνσης μήπως ξέρουμε; Για την έκδοση για ένατη συνεχή χρονιά έκθεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κυριολεκτικά μαυρίζει δικαίως την υποκριτική Αμερική, ως αντίπραξη για την ανάλογη που κάνουν εδώ και χρόνια οι Η.Π.Α. ακούσατε εσείς κάτι; Όπως καταλάβατε, η Δημοκρατική Δύση φροντίζει για την πληροφόρησή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: