Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Το κόλπο της καταστροφής ενός κράτους.

Όλα ήταν ένα σχέδιο. Δεν έφτασε η Ελλάδα να χρωστά τόσα χρήματα από κακοδιαχείριση και απλή ηλιθιότητα. Το κόλπο πάει ως εξής: Φέρνεις την διαφθορά. Ο νόμος περί μη ευθύνης υπουργών είναι ένα από τα κόλπα. Σημαντικό στοιχείο που έχει θαφτεί από τα ΜΜΕ είναι το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος, την ίδιο περίοδο ψηφίστηκε ΚΑΙ στην Ιταλία, ΚΑΙ στην Ισπανία. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός;
Μετά, δίνεις δάνεια στην χώρα που έχεις βάλει στο στόχαστρο για να φτιάξει υποδομή. Η υποδομή αυτή φροντίζεις να μην είναι πραγματικά τόσο χρήσιμη για την χώρα, όσο θα έπρεπε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η πανάκριβη υποδομή τους είναι ένα παράδειγμα. Έχεις φροντίσει να διαλύσεις κρατικούς μηχανισμούς παραγωγής υποδομών, και τώρα θα αναλάβουν την κατασκευή των υποδομών ξένες εταιρείες. Οι δικές σου. Εδώ έρχεται σαν λουκούμι η διαφθορά. Οι υποδομές που θα φτιάξουν οι εταιρείες σου θα κοστίσουν δέκα, είκοσι, εκατό φορές παραπάνω από όσο πρέπει. Έτσι, εσύ θα πάρεις πίσω τα δανεικά που έδωσες χωρίς να κάνεις τίποτα, και θα μείνουν και οι τόκοι για να εισπράττεις.
Άλλο κόλπο είναι, να βάζεις τη χώρα - στόχο σε μπελάδες με έναν παπάρα γείτονα, και μετά να της πουλάς όπλα, και μάλιστα σε πολλαπλάσια τιμή από την πραγματική τους αξία. Εδώ οι μπίζνες είναι τέλειες. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια. Πουλάς και στους δύο.
Υπερχρεώνεις μια χώρα τόσο πολύ που αδυνατεί να σε αποπληρώσει ώστε να την έχεις του χεριού σου. Το επόμενο στάδιο – που θα το δούμε σύντομα – είναι να δούμε την χώρα μας να ξεπουλάει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της για ψίχουλα, ή να ζητήσουν από την Ελλάδα να συνδράμει σε στρατιωτικές εκστρατείες (αυτό ήδη το είδαμε και με τον Γιώργο που έστειλε ενισχύσεις στο Αφγανιστάν). Αποδυναμώνονται ώστε να πωληθούν φθηνά, οι κρατικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες η ύδρευση, η εκπαίδευση, η υγεία και ούτω καθεξής. Όλον αυτόν τον πλούτο που δεν τόλμησε η χώρα μας να εκμεταλλευθεί για να βγούμε από την μιζέρια μας, όλο αυτό το κοινωνικό κεφάλαιο που έχουμε δημιουργήσει ως τώρα, θα τα δώσουμε για ψίχουλα, μοναχά για να παραμείνουμε στην μιζέρια μας, ραγιάδες ενθυμούμενοι την ένδοξη ιστορία των προγόνων μας, αυτήν που άμα το πολυσκεφτούμε, την έγραψαν άξιοι πρόγονοι ανάξιων απογόνων. Αυτήν που άμα το σκεφτούμε λίγο περισσότερο, ανήκει στους προγόνους μας, όχι σε μας. Εμείς δεν είμαστε ικανοί να γράψουμε ιστορία, παρά μόνο κάνα ανόητο σαχλοτραγουδάκι. Μήπως είναι ώρα να γράψουμε την δική μας ιστορία; Ή μήπως η ιστορία που ήδη γράφουμε είναι το «Πώς να καταστρέψετε την χώρα σας σε 30 χρόνια»;


Έλληνες και Άραβες στον πλούτο είναι ίδιοι.

Η αγορά κατοικίας στο Λονδίνο, κυριαρχείται πλέον από τους Έλληνες, και όχι τους Άραβες ή τους Ρώσους όπως ξέρατε. Και μάλιστα, οι Έλληνες αγοράζουν σπίτια στις ακριβότερες περιοχές του Λονδίνου, όπου η αγορά κατοικίας κοστίζει γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Με το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ξεχύθηκαν οι Έλληνες με ζεστό χρήμα που βγάζουν έξω από την χώρα και αγοράζουν ότι υπάρχει. Για να καταλάβετε, πάντα υπήρχα Έλληνες που αγόραζαν κατοικίες στο Κολωνάκι του Λονδίνου. Μετά την κρίση όμως, αυτό του νούμερο 20πλασιάστηκε. Το καλύτερο; Πληρώνουν σε μετρητά…


Βράβευση 2η

Σε κάθε φύλλο του Περισκόπιου, ο Χειρουργός θα σας δείχνει και από μια βράβευσή του. Την ιδέα – διαμαρτυρία την πήρε, γράφοντας σε προηγούμενο φύλλο του «Περισκόπιο» την απάντηση προς το κείμενο που εστάλη από τον «θαυμαστή» του και Νομάρχη Φλώρινας. Συγκεκριμένα ο Χειρουργός έγραψε: «Ως διαμαρτυρία, επειδή μπουχτίσαμε από βραβεύσεις χωρίς έργο, σε κάθε τεύχος θα δημοσιεύω από μια βράβευση δική μου, έτσι για να δούμε ποιος θα πάρει τις πιο πολλές».
Σας δείχνω λοιπόν την πιο πρόσφατη βράβευση που έλαβα προ δεκαημέρου χορεύοντας ευρωπαϊκό πουστένο με την Ευγενία Μανωλίδου, στον ετήσιο διαγωνισμό Greek pousteno. Ομολογώ ότι ήταν μια αρκετά απολαυστική εμπειρία, κι ας με στραβοκοίταζε ο φωνακλάς ο άντρας της. Αναρωτιέμαι τι να σκεφτότανε…




Σε μια στοίβα καλαμιές, αποκοιμήθηκαν…

Αφιερωμένο σε αυτούς που αγοράζουν ακριβά πράγματα μα άχρηστα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αστακός: Ερώτηση για τη μονάδα υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου

Ερώτηση προς τις υπουργούς Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατέθεσαν για τη θερμοηλεκτρική μονάδα υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν:

Με ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες οι διαδικασίες αδειοδότησης της μεγαλύτερης θερμοηλεκτρικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας ισχύος 1100 ΜW. Πρόκειται για επένδυση της εταιρείας πετρελαίων του Κατάρ (Qatar Petreleum) και αφορά μεταξύ άλλων την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού με καύσιμο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (Liquid Petroleum Gas - LPG) στο Πλατυγιάλι του Δήμου Αστακού.

Το δεδηλωμένο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, οι επισκέψεις υπουργών στο Κατάρ και του πρέσβη της χώρας αυτής ερμηνεύουν ίσως την ασυνήθιστη ταχύτητα έκδοσης της πρώτης άδειας παραγωγής που δόθηκε από τη ΡΑΕ σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την κατάθεση της σχετικής αίτησης, αλλά δεν είναι αρκετές για να αιτιολογήσουν ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο για τους παρακάτω λόγους:

• Δεν προβλέπεται στον κατατεθειμένο στη Βουλή μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, ούτε ως μέγεθος ηλεκτρικής ισχύος ούτε ως καύσιμο ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσο είναι συμβατό με τους εθνικούς στόχους για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο 20% του εθνικού ενεργειακού μείγματος , πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία.

• Ενέχει μεγάλη επικινδυνότητα (κίνδυνος έκρηξης με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων, αλλά και από τις διαφυγές αερίου που αναμένεται να φθάνουν τα 40 έως 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα -κατά μέσο όρο 40.000 τόνους- ετησίως). Εξάλλου υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση.

• Συνεπάγεται σοβαρότατη τοπική θερμική ρύπανση τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στη θάλασσα, αλλά και τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση από οξείδια του Αζώτου και του Θείου, μονοξείδιο του Άνθρακα, αιωρούμενα σωματίδια σε απόσταση μόλις 10 χλμ από την πόλη του Αστακού.

• Περιλαμβάνει, ως περιβαλλοντικό άλλοθι, μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια μέσω διοχέτευσης του διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα, τεχνολογία που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε τέτοια κλίμακα.

• Βρίσκει αντίθετο τον τοπικό πληθυσμό που θέλει τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγυαλίου ως διαμετακομιστικό λιμάνι και πλήττει σοβαρά την τουριστική προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα, επικινδυνότητας, αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1. Ποιο θα είναι το όφελος για τους κατοίκους της περιοχής και την Εθνική μας οικονομία, από την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης σε ένα λιμάνι που διαθέτει ελεύθερη ζώνη εμπορίου και ελεύθερη ζώνη βιομηχανίας, χωρίς την επιβολή φόρων και χωρίς την επιβολή προστιθέμενης αξίας στα διακινούμενα προϊόντα της, όπως είναι τα πετρελαϊκά παράγωγα;

2. Πόσο θα επιβαρύνει η συγκεκριμένη επένδυση με νέα χρηματικά πρόστιμα την προβληματική κατά τα άλλα Ελληνική οικονομία αφού θα ανεβάσει τους ρύπους και σε πανελλαδικό επίπεδο.

3. Πως θα αντισταθμιστούν οι λιγοστές (140 από 1500 που είχαν αρχικά αναφερθεί) θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την εγκατάσταση της εν λόγω εταιρίας στο λιμάνι του Αστακού, με τις απώλειες των θέσεων εργασίας που θα επιφέρει η λειτουργία της εν λόγω μονάδας σε άλλους υφιστάμενους οικονομικούς τομείς οι οποίοι θα υποστούν σοβαρή συρρίκνωση;

4. Αληθεύει ότι απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ (απ’ την εταιρεία ENGAL) για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών) 200MW στην ίδια περιοχή;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Διαφωνώ με το κειμενό σας μιας και κανένας δεν μας υποχρεώσε να χρεωθούμε και είναι καιρός να σταματήσουμε να ψάχνουμε εχθρούς στο εξωτερικό και να αρχίσουμε την αυτοκριτική μας. Ολοι μας έχουμε μάτια και βλέπουμε πάρα πολλούς Ελληνες να κυκλοφορούν με τεράστια οχήματα, τους υποχρέωσε κάποιος να τα αγοράσουν; Οχι. Μακάρι η κρίση να γίνει μία ευκαιρία για αυτοκάθαρση και να αλλάξει ο μέσος Ελληνας νοοτροπία.

Ο Χειρουργός είπε...

Φίλε ΓΙάννη, δεν ξέρω αν μπορείς να θυμηθείς, αλλά η διαφθορά ξεκίνησε από πάνω. Μάλιστα φιάχτηκε νόμος που να το επιρέπει. Γιατί άραγε; Και γιατί άραγε φτιάχτηκε ο ίδιος νόμος ΚΑΙ σε Ιταλία ΚΑΙ σε Ισπανία ΚΑΙ σε Ελλάδα;
Θα σου συνιστούσα να δεις το ντοκυμανταίρ "Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου". Εκει θα καταλάβεις πως λειτουργεί το κόλπο της καταστροφής ενός κράτους. Ο καπιταλισμός των "μεγάλων" συμπεριλαμβάνει πολύ βρώμικα κόλπα.

Ο Χειρουργός είπε...

Δες αυτό και θα καταλάβεις καλύτερα

http://www.youtube.com/watch?v=uH9okmufHoA&feature=player_embedded#!