Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Το φαινόμενο Τσάβες.

Στις αρχές Μαρτίου πέθανε από καρκίνο ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες, όχι μόνο για τον λαό και την ιστορία της Βενεζουέλας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αφού είναι από τους ελάχιστους που εναντιώθηκε με επιτυχία στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που μεγαλώνει τρομακτικά το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Και για να το ξεκαθαρίσω φίλε αναγνώστη και σε σένα που ίσως είσαι από τους σχετικά ευκατάστατους και έχεις καμιά δεκαριά σπίτια: Είτε το θέλεις είτε όχι, δεν είσαι καθόλου πλούσιος, τουλάχιστον όχι τόσο ώστε να «προβλέπεται» από τον νεοφιλελευθερισμό να πλουτίσεις κι άλλο. Εσύ, «προβλέπεται» να έρθεις πιο κοντά σε εμάς τους υπόλοιπους. Ξέρεις, η κρίση μας φέρνει πιο κοντά. Άντε, εμείς καλοδεχόμαστε όλους, ακόμα και αυτούς που δεν θέλουν να έρθουν σε μας.





Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στην Ελλάδα έχει αγαπηθεί πολύ από την αριστερά και μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου έχει συναντηθεί μαζί του, ενώ ο κ. Τσίπρας παρεβρέθηκε στην κηδεία του αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν ιστορικό ηγέτη.
Ο Τσάβες λοιπόν είχε κάποια στοιχεία που, αν ήταν γνωστά στην Ελλάδα, δύσκολα θα μπορούσε να τα χωνέψει ένας σύγχρονος αριστερός, και εννοώ αυτούς τους αριστερούς που εγώ προσωπικά δυσκολεύομαι να συμφωνήσω και να κατανοήσω.
Ο Τσάβες καταρχάς ήταν στρατιωτικός και μάλιστα συνταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων, και, μιλούσε άφοβα και ανενδοίαστα για έθνος και πατρίδα, έχοντας ως σύνθημα το «Patria Socialismo o Muerte», δηλαδή «Πατρίδα, Σοσιαλισμός ή Θάνατος».
Ήταν από αυτούς δηλαδή που αν τον συναντούσαν ακραίοι οπαδοί της αριστεράς (αντιεξουσιαστές) θα τον πλάκωναν στο ξύλο, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στη χώρα μας με θύματα άτυχους στρατιωτικούς που απλά φορούσαν την στολή πηγαίνοντας σπίτι τους. Ταυτόχρονα και πάρα πολλοί μετριοπαθείς αριστεροί θα είχαν πολλά αρνητικά να του προσάψουν, όπως το «Εθνικιστής, Ελληναρας, Φασίστας και ένας θεός ξέρει τι άλλο, μόνο και μόνο γιατί έτρεφε αγάπη και σεβασμό για την πατρίδα του».
Το μεγαλείο του Τσάβες νομίζω φαίνεται από την ομιλία που έδωσε το 2010 όπου και έκανε μια ξεχωριστή αναφορά στην Ελλάδα, και την οποία είχα καταγράψει σε παλαιότερο τεύχος του Περισκοπίου:
«Με ρωτάτε, γιατί στείλαμε φυλακή, όσα στελέχη μας κλέψανε;
Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς αλλά οι θεσμοί.
Μου λένε γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός άμυνας και δεν τον κάλυψες επειδή ήταν προσωπικός σου φίλος; . Μα... γιατί έκλεψε !
Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στη κυβέρνηση.
Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, το Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη!
Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία και τη Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ' τα πόδια μας.
Δεν καταντάμε Ελλάδα».
Υπάρχει ένας Βρετανός που έχει περισσότερα να πει από εμένα για τον Τσάβες. Αφήνω λοιπόν τη θέση μου στον Ρίτσαρντ Γκοτ, ένα ιστορικό και δημοσιογράφο, από του οποίου το άρθρο παρουσιάζω μερικές φράσεις:
«Αυτό που δεν έχουμε ακόμα καταλάβει είναι ότι ο Τσάβες ήταν ο πιο σημαντικός ηγέτης που εμφανίστηκε στη Λατινική Αμερική μετά την κατάκτηση της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο τον Ιανουάριο του 1959.Τέτοιοι επιφανείς και χαρισματικοί άνθρωποι δεν εμφανίζονται συχνά στην ιστορία και το αποτύπωμά τους διαρκεί δεκαετίες.
Στα τέλη του 1999, όταν ο Τσάβεζ βρισκόταν ήδη ένα χρόνο στην εξουσία, πήγα στο Καράκας για να του πάρω συνέντευξη και να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτόν. Ήδη ήταν φανερό ότι επρόκειτο για την πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που είχε αναδυθεί στη Λατινική Αμερική μετά την πτώση της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή, σχεδόν 30 χρόνια πριν.
Μου είχε τονίσει την ανάγκη να ανακοπεί το ρεύμα της μαζικής αγροτικής εξόδου από την ύπαιθρο στις πόλεις στη Βενεζουέλα.
Εντυπωσιακή ήταν η ικανότητά του να διαφωτίζει με αποτέλεσμα, στο τέλος της ημέρας, τόσο οι υπουργοί όσο κι εγώ να έχουμε εξουθενωθεί.
Όταν βρισκόταν ανάμεσα σε πολίτες, ο Τσάβες πάντα πλησίαζε κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ στις στρατιωτικές παρελάσεις πάντα μιλούσε πρώτα στους απλούς φαντάρους κα ύστερα στους αξιωματικούς. Αυτή η ανατροπή της συνήθους πρακτικής των δημόσιων εμφανίσεων ήταν μια από τις αιτίες που τον λάτρεψε ο κόσμος.


  Η διαφορά ηγετών, αλλά και λαών… Η φωτό από τον Εδεσσαίο Γκρινιαρόγατο



Είχε ξαναζωντανέψει το νόημα και τη δυναμική της λέξης «σοσιαλισμός» μετά την αυτοκαταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης του 1991 και έθεσε ένα μεγάλο μέρος της κοινής ωφέλειας υπό κρατικό έλεγχο. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα η Γαλλία έχει μεγαλύτερο δημόσιο τομέα από ό,τι η Βενεζουέλα.
Πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ΜΜΕ της Δύσης έχουν καταγγείλει τη Βενεζουέλα για διωγμούς κατά του Τύπου, αναφέροντας συνήθως το κλείσιμο ενός καναλιού «μόνο για λευκούς», το οποίο σε άλλα μέρη του κόσμου θα έπρεπε να είχε κλείσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ωστόσο, σπάνια αναφέρεται ότι στη Βενεζουέλα λειτουργούν πάμπολλοι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και εναλλακτικά τηλεοπτικά κανάλια…
Όμως αυτό που τον έκανε μαύρο πρόβατο δεν ήταν η απόρριψή του των πολέμων των ΗΠΑ στο εξωτερικό -εξάλλου πολλοί στην Ευρώπη ήταν ενάντια στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αυτό που θεωρήθηκε αναχρονιστικό ήταν η ανοιχτή εχθρότητα του Τσάβες στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Μια πολιτική που περνά μέσα από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα και των οποίων οι συνταγές εφαρμόζονται δουλικά στη Δυτική Ευρώπη.
Η αναζήτηση από τον Τσάβες μιας άλλης οικονομικής πολιτικής, με ενισχυμένο το ρόλο του κράτους θεωρείται από τους κυρίαρχους κύκλους της Δύσης βλακώδης, ουτοπική και καταδικασμένη να αποτύχει. Όμως, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες καταρρέουν οικονομικά (εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εδώ και χρόνια εφαρμόζουν) το όραμα του Τσάβες για τη Λατινική Αμερική πιθανόν σύντομα να αποκτήσει πλατιά απήχηση».
 
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και δυνατός ο σπόρος που τον θυμίζει…


Η απάτη του σχεδίου «Αθηνά» για τα πανεπιστήμια.

Πρώτα μας πάσαραν το «γελοίον του πράγματος», ότι υπάρχει δηλαδή σε κάθε πόλη και ένα ΤΕΙ, όπως πχ ΤΕΙ Ιχθυοκομίας στο Μεσολόγγι, λες και θα μπορούσε δικαιωματικά να γίνει οπουδήποτε αλλού ή ότι θα έπρεπε να γίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα εις βάρος της ανάπτυξης των περιφερειών.
Αργότερα μας πάσαραν ότι ο ακαδημαϊκός χώρος είναι αντιπαραγωγικός, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι ίδιοι τους δεν έκαναν τίποτα για να εμποδίσουν την διαφθορά που κυριαρχεί στα τριτοβάθμια ιδρύματα, ενώ ούτε λέξη βγάζουν για το γεγονός της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων αυτών.
Με αυτά και με αυτά, είμαστε σήμερα προ των πυλών για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την κατάργηση τμημάτων και σχολών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας.
Όπως φαντάζεστε, για τέτοιες ιστορίες πρώτα κατασκευάζει κάποιος τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και μετά προχωράει στις απαραίτητες αλλαγές. Έτσι έγινε και εδώ, οπότε θα μου πείτε όλα καλώς.
Αμ δε!
Με την Α.Π. 20845/13.12.2012 (ΑΔΑ: Β4ΜΒ9-ΗΣΖ) απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  ανατέθηκε στην εταιρία EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε  η υλοποίηση του έργου με τίτλο «Μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας».
Ενώ βέβαια μπορούσαν να το αναθέσουν στα πανεπιστήμια της χώρας το ανέθεσαν σε ιδιώτη. Ας δούμε ποιος είναι αυτός ο ιδιώτης:
Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον όμιλο Εταιρειών ΑΚΜΗ , μαζί με το Ι.Ε.Κ. Ακμή και το Athens Metropolitan College.  Η ιστοσελίδα της EEO GROUPΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ανήκει στον όμιλο ΑΚΜΗ.
Με λίγα λόγια, έβαλαν κυριολεκτικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα και περιμένουν να πεισθούμε για το αγαθό των προθέσεών τους.
Τώρα καταλάβατε γιατί θέλουν να καταργήσουν σχολές και τμήματα σε όλη την Ελλάδα;








Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013


Δαίμων του πληκτρολογίου
Στο προηγούμενο Περισκόπιο της 15ης Φεβρουαρίου έγραψα ότι το περιοδικό της κ. Λιάνα Κανέλλη ήταν το Hellenic Nexus. Το περιοδικό είναι το NEMECIS. Εκ παραδρομής έγραψα το Hellenic Nexus, ίσως γιατί «ζαχαρώνω» από αρχές Φεβρουαρίου μια συσκευή που ονομάζεται Nexus.
Υ.Γ. Όχι, το λάθος δεν μου το διόρθωσε κάποιος συντοπίτης μας, με πήρε η ίδια η Λιάνα στο τηλέφωνο εξοργισμένη στις 3 τα χαράματα. Μην σας φαίνεται παράξενο που επικοινωνώ με την Λιάνα, εδώ άλλοι στέλνουν επιστολές στον Πρωθυπουργό! J


Έχω μια απορία:


Εδώ και 30 χρόνια σας ταΐζουν πράσινα άλογα και δεν μιλάτε, τα κανονικά σας πείραξαν;





Βραβείο Τρόμπας.
Αυτή τη φορά το βραβείο τρόμπας θα το πάρει η Κίνα. Ο λόγος:
Η απόφασή της να απαγορεύσει την μετενσάρκωση!
Ναι καλά διαβάσατε, στην Κίνα απαγορεύεται να μετενσαρκωθείς χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.
Πέραν του γελοίου της απόφασης, υπάρχει μια σκοπιμότητα: Να μείνει ο Δαλάι Λάμα χωρίς διάδοχο, οπότε να μειωθεί η επιρροή στους πιστούς του κατεχόμενου από την Κίνα Θιβέτ.
Εντάξει, μπορεί να το καταφέρουν, αλλά με αντίτιμο την γελοιοποίηση της νομοθετούσας εξουσίας…


Μαθήματα Ιστορίας από την Χρυσή Αυγή.

Πλάκα πλάκα, τώρα με τα μαθήματα ιστορίας σε μικρά παιδιά από την Χρυσή Αυγή, η διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας αποκτάει ένα περίεργο τρόπο για επιβεβαίωση της αλήθειας. Πώς;

Μα με την αντιπαραβολή της Ρεπούσειας και Δραγώνειας Ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία με αυτήν της Χρυσής Αυγής. Η αλήθεια θα βρίσκεται εύκολα κάπου στη μέση…


Κορυφαίο σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη.







Free Papageorgopoulos
Εντάξει, πέρα από την πλάκα, τα ισόβια είναι μόνο για το θεαθήναι. Γίνεται ο ντόρος που τόσο επιθυμεί η κυβέρνηση, δίνεται το μήνυμα του «συμμαζευτείτε», δείχνουμε έξω ότι η Ελλάδα αλλάζει, ταΐζουμε τους πολίτες με το «αίμα» που όλοι (μαζί κι εγώ) θέλουμε, και όλοι ευχαριστημένοι (εκτός από τον Παπαγεωργόπουλο που θα έχει κλάσει μέντες). Σε λίγο καιρό θα τα μάθουμε τα μαντάτα πιστεύω. Η ποινή θα μειωθεί, και τελικά θα κάτσει μέσα το πολύ 10 χρόνια, αν βέβαια δεν βγει νωρίτερα λόγω προβλημάτων υγείας.



Από την φυλετική καθαρότητα στην δημοσιονομική καθαρότητα.

Οι Γερμανοί πολιτικοί αλλά και τα γερμανικά ΜΜΕ, έδειξαν ανενδοίαστα τα αρνητικά τους συναισθήματα σε σημείο που να φτάνουν στις υπερβολές, τις προσβολές και τις υποδείξεις. Θα λέγαμε ότι οι Γερμανοί επανέλαβαν την λυσσασμένη συμπεριφορά τους όπως έκαναν προ μηνών και στην Ελλάδα, ουσιαστικά κάνοντάς σε Ιταλούς (και Έλληνες παλαιότερα) μαθήματα δημοκρατίας. Μεγάλη ειρωνεία της Ιστορίας ε; Οι γεννήτορες του φασισμού να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας…
Αυτή η συμπεριφορά των Γερμανών ενάντια στην δημοκρατική εκλογή πολιτικών που είναι μη εγκεκριμένοι (από τους Γερμανούς), είναι άλλη μια ένδειξη του στραβού δρόμου που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Όνειρο, το οποίο έχει καταντήσει πλέον Ευρωπαϊκός Εφιάλτης.
Που είναι άραγε η Δημοκρατία στην Ευρώπη;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετεί, αποφασίζει, δίνει προς ψήφιση τους νόμους που γουστάρει στο Ευρωκοινοβούλιο, και αν αυτό αρνηθεί, τότε η επιτροπή τους επικυρώνει μόνη της(!). Φαντάζομαι δεν το ξέρατε αυτό ε;
Φαντάζομαι ότι ούτε και το ότι έχουμε πρόεδρο της Ευρώπης το ξέρατε. Ο Ομπάμα της Ευρώπης λέγεται Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ είναι ένας τύπος που ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φαράτζ αποκάλεσε ότι μοιάζει με υπαλληλάκο τράπεζας που δεν τον γνωρίζει κανείς και που έχει μούτρα πατσαβούρας. Ε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος δεν εκλέχθηκε ούτε από τους ευρωπαίους πολίτες ούτε και από το ευρωκοινοβούλιο! Απλά κάποιοι αποφάσισαν ότι αυτός θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος!
Με αυτά και με αυτά, οι Ευρωπαίοι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο Ευρωπαϊκό Όνειρο, ίσως την πιο όμορφη ιδέα που μπόρεσε να συλλάβει ο νους των πολιτικών αυτής της Ηπείρου.
Πως έγινε όμως και οι πολίτες έγιναν τόσο αντιευρωπαϊστές;
Φταίει η φτωχοποίηση των Ευρωπαίων;
Φταίει  απομάκρυνση των κέντρου εξουσίας από την πρωτεύουσα της κάθε χώρας, κάτι που επέφερε και την απώλεια ελέγχου της εξουσίας αυτής;
Φταίει το γεγονός ότι αποφάσεις παίρνονται ερήμην των πολιτών;
Φταίει  γεγονός ότι πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται από την Επιτροπή είναι απροκάλυπτα υπέρ μεγάλων εταιρειών και εναντίον των συμφερόντων των πολιτών τη Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Φταίει το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ευρωπαίοι ηγέτες βγάζουν σπυριά στο άκουσμα της λέξης Δημοψήφισμα (κάτι που ο Παπανδρέου έχει νιώσει στο πετσί του, αφού ένα από τα ελάχιστα καλά που προσπάθησε να κάνει ο Παπανδρέου κόντεψε να φέρει πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη);
Φταίει ο νεοφιλευθερισμός που εισβάλει στην Ευρώπη και επιβάλλεται ακόμα και με αίμα από τα ανοιγμένα κεφάλια ειρηνικών διαδηλωτών;
Φταίει που η νότια Ευρώπη «πρέπει να φερθεί Ευρωπαϊκά» καταπώς λένε οι Γερμανοί, όταν αυτοί φέρονται απολύτως εθνικιστικά εφαρμόζοντας τον Πρώτο Οικονομικό Πόλεμο εναντίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών;
Φταίει το γεγονός ότι η Γερμανία είναι «περισσότερο ίση» σε μια Ευρώπη πλήρους ανισότητας μεταξύ των εταίρων;
Φταίει το γεγονός ότι οι Γερμανοί και λοιποί βόρειοι Ευρωπαίοι επιτίθενται συνέχεια στην Κύπρο ότι δήθεν το τραπεζικό της σύστημα ξεπλένει μαύρο χρήμα, όταν στις σχετικές παγκόσμιες λίστες η Γερμανία και η Ολλανδία είναι πολύ ψηλότερα στην κατάταξη ξεπλύματος;
Φταίει που για την Κύπρο οι χώρες του βορρά μίλησαν για κούρεμα των καταθέσεων – κάτι που δεν μπορεί να γίνει πουθενά στην Ευρώπη - μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί πανικός στους Κύπριος καταθέτες και να αποσύρουν τα χρήματά τους φέρνοντας τραπεζική κατάρρευση εκ των έσω;
Φταίει που οι Γερμανοί, από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου που οι ίδιοι δημιούργησαν ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την επόμενη απόπειρα κατάκτησης της Ευρώπης, και άρα τώρα που κοντεύουν στην ολοκλήρωση του γερμανικού ηγεμονικού τους ονείρου δεν θα διστάσουν ούτε μπροστά σε νέα αιματοχυσία;
Εσείς τι λέτε;