Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

1821: Η γέννηση ενός έθνους: Όταν λόγοι ανίεροι επιβάλουν την αλλαγή της ιστορίας.

Στο πρώτο επεισόδιο του ΣΚΑΙ για την Ελληνική Επανάσταση, μάθαμε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μια καθόλου καταπιεστική δύναμη και ότι οι υπήκοοί της περνούσαν σχετικά καλά. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Παρακάτω θα παραθέσω εν συντομία, 18 βασικές επαναστάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των 400 ετών.
1) 1462 στη Λέσβο. Η Λέσβος επαναστατεί και απελευθερώνεται. Η ελευθερία διαρκεί ένα έτος και πνίγεται στο αίμα.
2) 1463 στη Πελοπόννησο. Οι Ενετοί έρχονται σε ρήξη με τους Τούρκους και ενισχύεται η ελπίδα για απελευθέρωση. Ο αγώνας απελευθέρωσης διαρκεί 16 χρόνια, μέχρι που οι Ενετοί τα βρίσκουν με τους Τούρκους, διακόπτουν την ενίσχυση των Ελλήνων και η επανάσταση καταρρέει.
3) 1481 στην Ήπειρο. Επαναστατούν 50 κωμοπόλεις και χωριά της Ηπείρου.
4) 1495 Β. Ήπειρος. 5.000 Έλληνες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας κατέλαβαν την Σκόδρα και άλλες θέσεις της Βορείου Ηπείρου ελπίζοντας μάταια ότι ο βασιλιάς Κάρολος Η΄ της Γαλλίας θα αποβιβασθεί στον Αυλώνα και θα κηρύξει τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων.
5) 1532 Πελοπόννησος.
6) 1571 στη Ρούμελη και Ήπειρο. Ο Δον Zουάν ο Αυστριακός, κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αφορμή για να αναθαρρήσουν οι Έλληνες σε Ρούμελη και Ήπειρο.
7) 1585 στην Ακαρνανία. Επαναστατεί η Ακαρνανία και μαζί οι Ηπειρώτες. Απελευθερώνεται η Άρτα. Η προσπάθεια αποτυγχάνει πριν απελευθερωθούν τα Ιωάννινα.
8) 1603 Ήπειρος. Οι Έλληνες έρχονται σε συνεννόηση με τους Ιππότες της Μελίττης (Μάλτας) για απόβαση και απελευθέρωση της Ηπείρου. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε και οι Τούρκοι έσφαξαν, έγδαραν και έκοψαν τα κεφάλια των εμπνευστών.
9) 1612 Βαλκάνια. Συνεστήθη ευρεία συνέλευση αντιπροσώπων της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ερζεγοβίνης και της Δαλματίας με σκοπό την συγκρότηση στρατού 160.000 ανδρών και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, χωρίς όμως τελικά να εκτελεστεί το σχέδιο. Παρά ταύτα ο επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος προκάλεσε επανάσταση, απελευθέρωσε τα Τρίκαλα, στράφηκε στα Ιωάννινα , όπου η επιχείρηση πνίγηκε στο αίμα.
10) 1645 Χανιά. Επανάσταση Ελλήνων σε συνεργασία με τους Ενετούς. Ελευθερία για 15 χρόνια.
11) 1680 Πελοπόννησος. Επανάσταση Ελλήνων σε συνεργασία με τους Ενετούς. Μέσα σε 7 χρόνια εκδιώκονται οι Τούρκοι από την Πελοπόννησο.
12) 1687 Στερεά Ελλάδα. Ενθαρρυμένοι οι Έλληνες από την επιτυχία στη Πελοπόννησο, ξεκινάνε επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα. Οι Τούρκοι κλείνονται στην Ακρόπολη. Τότε ήταν που ο Μοροζίνι κατέστρεψε τον Παρθενώνα. Οι Ενετοί τα βρήκαν με τους Τουρκους, εγκατέλειψαν τους Έλληνες. Παρόλα ταύτα, η Πελοπόννησος έμεινε ελεύθερη για 28 ολόκληρα χρόνια, ως το 1715.
13) 1766 Ήπειρος. Επανάσταση με αρχηγό τον Παπαζώλη.
14) 1770 Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη. Καταπλέει στο Αιγαίο ο Ρωσικός στόλος υπό τον Θεόδωρο Ορλώφ. Μεγάλη επανάσταση.
15) 1782 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η υποστήριξη της Μεγάλης Αικατερίνης, Αυτοκράτειρας της Ρωσίας έφερε ελπίδες απελευθέρωσης, με άδοξο όμως τέλος.
16) 1789. Οι Έλληνες με την υποστήριξη του Mεγάλου Ναπολέοντα, προχωρούν σε νέα επαναστατική κίνηση, πλην όμως, χωρίς αποτέλεσμα.
17) 1808 Ολυμπος.
18) 1821.

Επίσης, στο ντοκυμαντέρ του ΣΚΑΙ αναφέρονται οι σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες στην Τρίπολη. Είναι αληθινό γεγονός. Γιατί όμως δεν αναφέρουν τις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι (Κεχαγιάμπεης) που ήρθαν να ενισχύσουν τους πολιορκημένους Τούρκους στην Τριπολιτσά; Στην διαδρομή Ρίο – Κόρινθος – Άργος – Τρίπολη σφαγιάσθηκαν και κάηκαν τα πάντα. Άρα ήταν αυτονόητο, ότι τα νέα της σφαγής και καταστροφής των πάντων, θα εξαγρίωναν τους Έλληνες με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν στους πολιορκημένους. Γιατί δεν τις ανέφεραν αυτές τις σφαγές; Τους Αλβανούς που ήταν μαζί με τους Τούρκους στην Τριπολιτσά, τους ζήτησαν από πριν να φύγουν και όσοι έφυγαν δεν τους πείραξαν, παρόλο που ανέκαθεν ήταν σύμμαχοι των Τούρκων.
Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε. Σαφέστατα και υπήρξε, δεν είχε όμως την μορφή που φανταζόμαστε οι περισσότεροι. Δεν είχε ιστορική συνέχεια, έπαυε να υπάρχει όταν υπήρχε φιλελεύθερη αντιμετώπιση του πληθυσμού από τους Τούρκους, ενώ αντίθετα γιγαντωνόταν όταν υπήρχε καταπίεση. Τα μαθήματα ήταν κατά το κύριο μέρος τους η ανάγνωση, η γραφή, και μαθήματα θρησκευτικού και εκκλησιαστικού περιεχομένου.
Επιπλέον, δεν είχαν όλες οι περιοχές την ίδια καταπίεση η ελευθερίες. Υπήρξαν περιοχές που είχαν ελευθερίες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της τουρκικής ηγεμονίας, όπως π.χ. οι Σποράδες και η Χίος. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Χιώτες πρέπει να ήταν πολύ αχάριστοι γιατί ξεσηκώθηκαν, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να σφαγιάσουν το νησί γιατί τους έπνιγε το δίκιο (καταστροφή της Χίου 1822). Εκτός και αν είχαν λόγους να ξεσηκωθούν… Λέτε να μην είχαν;
Και για όσους θέλουν γραπτές πηγές (ανεξάρτητες) να ανατρέξετε στο έργο του Γερμανού Μαρτίνου Κρούσιου, Turcograecia (1584) όπου γίνεται σαφής αναφορά στην ύπαρξη των κρυφών σχολείων .
Τα ίδια αναφέρει και ο ιερέας της γερμανικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη Salomon Schweigger.Σύνδεσμος
Επιπλέον, ο τίτλος 1821 – Η γέννηση ενός έθνους είναι το λιγότερο άστοχος (αν και πιθανότατα έχει επιλεχθεί προμελετημένα είτε για ακόμη μεγαλύτερη φαλκίδευση της ιστορίας είτε για πρόκληση μεγαλύτερης τηλεθέασης). Ο τίτλος «Η γέννηση ενός κράτους είναι σωστή» και όχι «Η γέννηση ενός έθνους».
Παρακάτω, θα παραθέσω ένα σχόλιο του Χρήστου Λυντέρη, δικηγόρου και διδάκτορα νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (http://christoslinteris.blogspot.com/2011/01/1821.html): «Φαίνεται ότι αυτή η «ιστορική παραγωγή» προτιμά, αντί να ξεκινήσει από τις πηγές και να οδηγηθεί στο ιστορικό συμπέρασμα, να διατυπώσει πρώτα το συμπέρασμα και μετά να διαλέξει τις πηγές της κατά το δοκούν. Η ιστορία της ελληνικής επανάστασης του ΣΚΑΪ εκδίδεται ήδη και σε βιβλίο, με τιμή κάθε τόμου 9 ευρώ. Είναι προφανές ότι είναι φθηνή. Θα πωλείται και στα περίπτερα ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: