Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Αλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς;

Δεν ξέρω αν ο ανασχηματισμός πρόκειται να αλλάξει τίποτα ή αν έγινε μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Το γεγονός όμως ότι δεν θα ξαναδώ για καιρό την μούρη του πιο αποτυχημένου υπουργού οικονομικών (θυμηθείτε την ανεκδιήγητη απογραφή του, πράξη που κατατάχθηκε μέσα στις 100 μεγαλύτερες οικονομικές γκάφες της χρονιάς σε ολόκληρο τον κόσμο από το Financial Times, το εγκυρότερο οικονομικό έντυπο παγκοσμίως), μου είναι αρκετό για να χαρακτηρίσω τον ανασχηματισμό του Κωστάκη πετυχημένο. Ο Γιωργάκης μπορεί να λέει την - ομολογουμένως εύστοχη παρατήρηση - ότι μπορεί δηλαδή το καράβι να άλλαξε κωπηλάτες αλλά ο καπετάνιος συμβουλεύεται την ίδια χαλασμένη πυξίδα, παραβλέπει όμως ότι έφυγε από το καράβι ένα τρωκτικό που έτρωγε το σκαρί του.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, βάσει λογικής δεν περιμένω να αλλάξει τίποτα. Ψυχολογικά όμως θα αλλάξουν πολλά. Θα μπορώ να ξαναδώ ειδήσεις! Θα μπορώ να ξαναφάω μπροστά στην τηλεόραση!



ΔΕΗ. Όπως: Δεν Έχουμε Ηθική

Θυμάστε εκείνη την ιστορία που η Δ(εν)Ε(χουμε)Η(θική) βρέθηκε κατηγορούμενη για μερικές από τις μονάδες της, τις οποίες είχε υποχρέωση να τις αναβαθμίσει για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά ποτέ δεν το έκανε; Τότε υπήρξε ο κίνδυνος η ΔΕΗ να μην πάρει τις απαιτούμενες άδειες αφού κάποιες μονάδες της δεν πληρούσαν τους ήδη χαλαρούς περιβαλλοντικούς όρους. Τι κάνει τότε το Υπ. Ανάπτυξης; Κάνει μια ρύθμιση ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να πάρει μια άδεια για όλες τις μονάδες τις ανεξαιρέτως, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τον περιβαλλοντικό έλεγχο για κάθε μονάδα. Με αυτό το κόλπο, μια μονάδα της ΔΕΗ που δεν έχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και/ή δεν πληροί τους υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς όρους θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικότατα, μια και θα έχει εξασφαλίσει μια γενική άδεια λειτουργίας. Υπόψιν ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι υποχρεωτική και για την μικρότερη βιοτεχνία.
Αντιδράσεις; Μόνο μερικοί ρομαντικοί εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην πρίζα της Ελλάδος, ποιος νοιάζεται για τους ιθαγενείς της; Εκεί κάτω στο ΥπΑνάπτυξης (καθόλου τυχαίος ο συνειρμός που μου δημιουργείται), ξέρουν ότι όταν αποφασίσουν να δώσουν γυαλιστερές χάντρες για χρυσάφι στους ιθαγενείς της ενεργοπάροχου περιοχής μας, αυτοί θα τις δεχτούν, ενίοτε με χαρά. Όταν αποφασίζουν να φανούν και λίγο γενναιόδωροι, τότε αντί για χάντρες μας δωρίζουν αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουκάλες με οξυγόνο και αντίσκηνα για τα ανταλλάξιμα. Και μεις χαιρόμαστε…


Διαίρει και βασίλευε

Γιατί άραγε πυροβόλησαν το κακόμοιρο το 20χρονο παλικάρι μέσα από χώρο που είναι πανεπιστημιακό άσυλο;
Γιατί άραγε όταν υπάρχουν τόσοι ένοχοι εκεί έξω, την πλήρωσε τελικά ένας αθώος;
Γιατί άραγε ενώ υπάρχουν τόσοι συνάδελφοι του που είναι βουτηγμένοι μέσα στον βούρκο, διεφθαρμένοι, βασανιστές, αδίστακτοι μα λάθρα αθωωμένοι φονιάδες, πυροβολήθηκε ένα παλικάρι που ούτε καν πρόλαβε να γνωρίσει την σαπίλα που υπάρχει στο επάγγελμα που διάλεξε, όντας μόνο δυο περίπου μήνες στο αστυνομικό σώμα;
Γιατί άραγε επιλέχθηκε ένας όχι και τόσο εύκολος στόχος όταν υπάρχουν ακόμα πιο εύκολοι στόχοι;
Γιατί άραγε ο προϋπολογισμός της αστυνομίας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 11% στα έξοδα αγοράς οπλισμού;
Γιατί άραγε η ιστορία αυτή μου θυμίζει την τρομοκρατία της δεκαετίας του 70, η οποία ήταν δημιούργημα του εκάστοτε κράτους και μόνο σκοπό είχε την εξυπηρέτηση δικών του σκοτεινών σχεδίων;



Όταν το να είσαι Εβραίος καταντά βρισιά.

Επί δεκαετίες δεν ξεχνάνε οι απανταχού Εβραίοι (αλλά και όσοι εχέφρονες πιστεύουν ότι ένα έγκλημα σαν κι αυτό που έγινε πριν από 65 περίπου χρόνια δεν πρέπει να επαναληφθεί), να μας υπενθυμίζουν τι τους έκαναν οι Ναζί στα κολαστήρια του Άουσβιτς, του Νταχάου και αλλού. Το πάθος τους να μας υπενθυμίζουν τα πάθη τους φτάνει σε σημείο να φυλακίζονται με αντισυνταγματικούς νόμους άνθρωποι που είχαν την βλακεία να αμφισβητήσουν ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων συνέβη.

Πως όμως καταφέρανε οι απόγονοι όλων αυτών που υπέφεραν τα πάνδεινα από την ναζιστική θηριωδία να ξεχάσουν το παρελθόν τους; Πως καταντήσανε έτσι ώστε η γενοκτονία των Παλαιστινίων να τους φαίνεται σωστή και επιβεβλημένη; Εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ, με τις απίστευτα απάνθρωπες πράξεις του, μοιάζει όλο και περισσότερο με τους Ναζί. Και εξολοθρεύουν έναν ολόκληρο λαό χωρίς να λυπούνται ούτε καν τα παιδάκια, τον εξωθούν σε δικαιολογημένες πράξεις αντίστασης, ώστε μετά να δικαιολογούνται ότι έτσι πατάσσουν την τρομοκρατία, εξοντώνοντας τους ακόμα περισσότερο. Και δυστυχώς έτσι μας συνηθίζουνε στην πράξη της γενοκτονίας. Και το χειρότερο είναι ότι μεγαλώνει το μίσος ολόκληρου του κόσμου προς τους Εβραίους, τόσο ώστε πολλοί να θεωρούν ότι ο Χίτλερ είχε απόλυτο δίκιο που θέλησε να τους εξοντώσει. Δυστυχώς υπάρχουν δηλαδή, πολλοί ανάμεσά μας, που λόγω της αγανάκτησής τους για τις πράξεις των Ισραηλινών, θεωρούν ότι το ολοκαύτωμα των Εβραίων έμεινε ημιτελές. Και εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη τραγωδία… Και γι’ αυτήν την τραγωδία φταίνε οι ίδιοι…



Θόδωρος Πάγκαλος εν υαλοπωλείω:

Απολαύστε σφυροκόπημα: «Έχω διδαχθεί απ’ όταν ήμουν πολύ νέος να μην κλέβω και να μη δέχομαι τα προϊόντα κλοπής. Γι αυτό δεν είναι δυνατόν να δεχθώ αυτό το δώρο και πρέπει να σας το επιστρέψω»! Με αυτά τα φαρμακερά λόγια, ο Θ. Πάγκαλος επέστρεψε τρία μπουκάλια κρασί που του είχε στείλει ως δώρο εορτών ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Αλί Γιάχια. Και συνεχίζει ασταμάτητος στην επιστολή του προς τον πρέσβη του Ισραήλ:«Δυστυχώς παρατήρησα ότι το κρασί που στείλατε έχει παραχθεί στα Υψώματα του Γκολάν. Όπως γνωρίζετε, η χώρα σας κατέχει παρανόμως τα Υψώματα του Γκολάν, τα οποία ανήκουν στη Συρία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με πολυάριθμες αποφάσεις της Διεθνούς Κοινότητας». Και τον αποτελειώνει λέγοντας: «Ελπίζω επίσης ότι η κυβέρνησή σας θα σταματήσει να εξασκεί πολιτική συλλογικής τιμωρίας, η οποία εφαρμόστηκε σε μαζική κλίμακα από τον Χίτλερ και τις στρατιές του. Πράξεις όπως αυτές που συμβαίνουν τούτες τις μέρες από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς στη Γάζα μας θυμίζουν ολοκαυτώματα όπως εκείνα των Καλαβρύτων, του Δοξάτου ή του Διστόμου και οπωσδήποτε εκείνο του γκέτο της Βαρσοβίας».

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Ατάκες του 2009 που «έγραψαν».
Ολόκληρη την χρονιά που μας πέρασε μάζευα τις καλύτερες φράσεις που ακουστήκανε. Απολαύστε τες.


Διονύσης Ψωμιάδης αντινομάρχης Θεσσαλονίκης «Συνδικαλισμός ίσον φασισμός, για μένα»
Βουλγαράκης: «Αυτό είναι σύνηθες και δεν αποτελεί πρόβλημα», απήντησε ερωτηθείς αν θεωρεί δεοντολογικό, ενώ ήταν υπουργός Πολιτισμού, να κατατίθενται εμβάσματα ύψους 465.000 ευρώ, στις 6.8.2007, σε κοινό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας του ιδίου και της συζύγου του, από τη Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Προκόπης Παυλόπουλος: Η αστυνομία είναι παρούσα και διασφαλίζει τις περιουσίες των ανθρώπων. Την ίδια ώρα ολόκληρη η ελληνική επικράτεια συγκλονιζόταν από καταστροφές τραπεζών αλλά και περιουσιών ιδιωτών.
Ο Γιαννης Ραγκουσης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ" Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μια κυβέρνηση η οποία ήρθε με τα βαρύγδουπα λόγια της σεμνότητας και της ταπεινότητας και σήμερα έχει κάνει τον ελληνικό λαό να κλείνει τις τηλεοράσεις του και να μην αφήνει τα παιδιά να παρακολουθούν δελτία ειδήσεων γιατί όλα όσα περιλαμβάνουν σε σχέση με το κυβερνητικό έργο, είναι ακατάλληλο δι ανηλίκους.
Σταύρος Δαϊλάκης, βουλευτής Δράμας με την Νεα Δημοκρατία. Ο εν λόγω βουλευτής, επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου), οι οποίοι όπως είπε ζημιώνουν τον Κ.Καραμανλή, και οδηγήθηκε γι’ αυτό σε διαγραφή από το κόμμα. Χειμαρρώδης! Πετάει την μια ατάκα μετά την άλλη.
• «Θα φύγω ως νίντζα, υπερασπιζόμενος τον αρχηγό μου»
• «Ο Καραμανλής είναι ένα άλογο καλό που δεν πρέπει να βγαίνει δεύτερο από ένα κόμμα δωματίου, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ»
• «Καταφέραμε να κάνουμε κόμμα το ΠΑΣΟΚ»
• ζήτησε δημόσια συγνώμη από τον ελληνικό λαό λέγοντας: «η κυβέρνησή μου δεν έλυσε θέματα. Ήταν στο σημειωτόν»
Γ. Δριβελέγκας. «Το σκάνδαλο έχει ηγούμενο και αυτός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου».
Και η αφρόκρεμα των φράσεων που συλλέχθησαν:
Ράντοσλαβ Σικόρσκι Πολωνός υπουργός Εξωτερικών: «Ο παππούς του Ομπάμα ήταν κανίβαλος, έφαγε έναν Πολωνό ιεραπόστολο.»
Προκόπης Παυλόπουλος: Και μη ξεχνάμε ότι στόχος της αστυνομίας είναι ο άνθρωπος.
Άρης Σπηλιωτόπουλος: Ο υπουργός Τουρισμού ρωτήθηκε στη Βουλή αν θα προτιμούσε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σουφλιά ή τον Σιούφα. Απάντησε προς γενική κατάπληξη όλων: «Εμένα μου αρέσει και ο κουφός και ο μουγγός!».
Καρατζαφέρης απευθυνόμενος προς τα Σκόπια. «Καλά θα κάνει η κατσίκα να μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη».
Γιάννης Μανώλης: «Είμαι κατά της συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΛΑΟΣ. Εδώ δεν κυβερνιέται η χώρα με ένα κόμμα, θα κυβερνηθεί με δυο;»
Καρατζαφέρης προς Ρουσόπουλο. Εδώ έχουμε ολόκληρο διάλογο: «Είστε ο καλύτερος μεταπολεμικός υπουργός προπαγάνδας. Συγχαρητήρια κ. υπουργέ, ξεπεράσατε τον Γκέμπελς». Εδώ παρενέβηκε ο αντιπρόεδρος της βουλής κος Σούρλας, οπότε ο Καρατζαφέρης είπε: «Ανακαλώ, δεν είναι καλύτερος του Γκέμπελς».
Μισέλ Μπασελέ, πρόεδρος της Χιλής απευθυνόμενη σε αμερικανούς δημοσιογράφους: «Ξέρετε γιατί δεν θα γίνει ποτέ πραξικόπημα στις ΗΠΑ; Επειδή στις ΗΠΑ δεν υπάρχει Αμερικανός πρέσβης!»
Και οι καλύτερες:
Αλαβάνος για τα σκάνδαλα. «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με καλόγρια που απέξω φοράει ράσο και από μέσα στρινγκ».
Στέφανος Τζουμάκας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Σπαταλήσαμε - οι Πασόκοι- την πρώτη τετραετία για να βγάλουμε γκόμενες, την δεύτερη για να βγάλουμε λεφτά και την τρίτη για να πάμε φυλακή! Ετούτοι εδώ -οι Γαλάζιοι- θέλουν μέσα σε μια τετραετία να τα κάνουν όλα».


Παγκοσμιοποίηση. Οι Έλληνες εξάγουν «τρομοκρατία»!


Έχει και τα καλά της η παγκοσμιοποίηση. Αφού μας είχανε στην πρέσα της παγκοσμιοποίησης και μας έβγαλαν κυριολεκτικά το λάδι, με την εξέγερση των Ελλήνων φοβήθηκαν οι ξεζουμιστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανησύχησαν τα πουλάκια μου. Τα κατεξοχήν μέσο πλουτισμού των πλούσιων χωρών και τάξεων, το ΔΝΤ, ευθέως δήλωσε ότι αν δεν γίνει εφικτό να αναδιανεμηθεί ο πλούτος, τότε κοινωνικές αναταραχές όπως της Ελλάδας μπορούν να εξαπλωθούν. Ο Σαρκοζί ανέβαλλε τις εκπαιδευτικές αλλαγές θορυβημένος από την Ελληνική εξέγερση. Επεισόδια σημειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, «αφιερωμένα» στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, η πασιονάρια της Ευρώπης, δείχνει τον δρόμο και στους υπόλοιπους. Όσο πλουτίσανε πλουτίσανε, φτάνει τόσο. Ας δώσουν από τα κέρδη τους πίσω.


Ποιος τολμά να πετάξει τα παπούτσια του;

Ήρθε αυτός ο απίθανος τυπάκος εκεί στο Ιράκ, να κάνει κάτι που πολλοί θα το θέλαμε. Πέταξε τα παπούτσια του στον πιο μισητό άνθρωπο του πλανήτη! Μπορεί να έφαγε το ξύλο της χρονιάς, έγινε όμως ήρωας και την πράξη του θα μιμηθούν χιλιάδες άλλοι.
Εδώ όμως δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αφού οι πολιτικοί μας έχουνε πάρει και τα σώβρακα, η κίνηση του να βγάλει κάποιος τα παπούτσια του ισοδυναμεί με στριπτίζ και ερωτική πρόσκληση. Ε δεν λέει ΚΑΙ ξυπόλητος ΚΑΙ απαυτωμένος…


«Ναι εμείς μπορούμε». Α ρε Γιωργάκη…

Ούτε ένα σύνθημα δεν μπορεί να βγάλει αυτό το παιδί… Λόγω αυτής της δυσκολίας του τι έκανε λοιπόν; Μετέφρασε αυτούσιο το σλόγκαν του Ομπάμα «yes we can». Το επόμενο στάδιο αντιγραφής είναι η ηλιοθεραπεία ή το σολάριουμ. Θα μείνει στον ήλιο μέχρι να μαυρίσει! Βέβαια, άφρο μαλλιά δύσκολα θα αποκτήσει…


Όταν οι αναρχικοί και το κράτος αλλάζουν ρόλους.

Στον ομολογουμένως επιτυχημένο αγώνα τους τα ΜΜΕ παρουσίασαν τους αναρχικούς ως τους υπαίτιους για τα καμένα καταστήματα ξεχνώντας όχι μόνο ποιοι κυρίως κρύβονται πίσω από αυτά σε μόνιμη βάση, αλλά και ποιος ο λόγος που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι αναρχικοί, οι οποίοι δεν μας συνήθιζαν σε κάτι πραγματικά έξυπνο επικοινωνιακά, αυτή τη φορά έκαναν την διαφορά: Έκαναν έναν πολύ επιτυχημένο έρανο για την γιαγιά στην Θεσσαλονίκη της οποίας το περίπτερο κάηκε σε επεισόδια τον Νοέμβρη. Για την ιστορία, η γιαγιά ζήτησε αποζημίωση από το κράτος για το καμένο της περίπτερο αλλά το κράτος της αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι το περίπτερο της κάηκε τον Νοέμβρη και όχι στα επεισόδια του Δεκεμβρίου… Ως τώρα είχαμε το μπέρδεμα ποιος κρύβεται πίσω από τους βανδαλισμούς, τώρα αποκτήσαμε και το μπέρδεμα από ποιόν θα περιμένουμε βοήθεια… Για δες πως αλλάζουν οι ρόλοι…



Ελληνική αγροτιά.

Μέσα σε όλα αυτά είναι και οι αγρότες. Κουρασμένοι από το να γίνονται πιόνια και θύματα του καθενός κομματικού συνδικαλιστή που τους πουλάει για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, οι αγρότες κατεβαίνουν στους δρόμους χωρίς άνωθεν καθοδήγηση. Η Ένωση Νέων Αγροτών λοιπόν, εκεί στον κάμπο της Θεσσαλίας, αντί να γίνει για άλλη μια φορά θύμα των συνδικαλιστών, επέλεξε τον μοναχικό δρόμο της αυτοοργάνωσης, χωρίς ταμπέλες και κούφια λόγια, μόνο έργα. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουν να έχουν αποτέλεσμα ή αν τελικά θα τους καπελώσει κάποιος, αυτό που είναι γνωστό όμως, είναι ότι οι δύο συνδικαληστές (με την σωστή ορθογραφία της λέξης γραμμένη όπως την βλέπετε) των δύο μεγάλων κομμάτων κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό. Άντε και με την νίκη εκεί στον κάμπο.